Knieval Lansink voor Ratina Z

ROTTERDAM, 23 MAART. Jos Lansink maakte gisteren een nederige knieval voor het rappe ros Ratina Z van Ludger Beerbaum. Als laatste deelnemer in de barrage van de wedstrijd voor de wereldbeker piekerde hij er niet over met Calvaro Z een poging te doen de tijd van de Duitser te verbeteren. De ruiter van Stal Zangersheide koos voor zekerheid, boemelde als een slak door de piste en bereikte zijn doel: tweede op bijna negen seconden van Beerbaum.

Het kwam Lansink (37) op enig boegeroep uit de volgepakte rijen van 8000 toeschouwers, die meenden met een misplaatste vorm van lafheid te maken te hebben, te staan. Het liet de superknecht van miljonair Leon Melchior niet geheel onberoerd. Vier jaar geleden was hij op dezelfde locatie - toen nog in dienst van Hans Horn - met Libero H de gevierde held als winnaar van de World Cup.

Zijn excuses: “Ik begrijp best dat de mensen meer strijd willen zien. Maar Calvaro mist van nature de vereiste snelheid. Het zou tegen beter weten in zijn geweest als ik echt voor de tijd gereden zou hebben. De kans dat ik hem dan over de kop gejaagd had was groot. Wat schiet ik daar nou mee op? Als ik daardoor fouten had gemaakt, waren de mensen ook teleurgesteld geweest. Ik wilde wel, maar kon niet met dit paard. Ik kon het dier, dat op zich heel goed springt, dat niet aandoen.”

Calvaro Z, een 11-jarige hengst, staat op Zangersheide om een periode zonder echter topviervoeter te overbruggen. Lansink: “Het paard heeft zijn beperkingen, maar is wel bijzonder geschikt voor kampioenschappen met meerdere onderdelen. We kijken uit naar een andere knol, maar die liggen niet meer voor het opscheppen. Bovendien moet het bij Melchior geschikt zijn voor de fokkerij.”

Lansink is net als nog vijf landgenoten (Romp, Van der Vleuten, Tops, Raymakers en Geerink) zeker van een plaats in de finale over een maand in Helsinki. Emile Hendrix deed gisteren een verwoede poging zich bij hen te voegen. Hij kwam ver, maar waarschijnlijk niet ver genoeg. De ruiter uit Baarlo stuurde de merrie Ten Cate Finesse sneller rond dan Beerbaum (37,87 tegen 37,78 seconden), maar bleef door een foutje op de derde plaats steken. Het bracht hem slechts op de rand van kwalificatie (gedeeld twintigste met achttien Europese startplaatsen).

Hendrix, in twintig jaar wereldbekerstrijd nog nimmer goed voor een auto, mag volgens de regels over twee weken in Göteborg niet meer een laatste poging wagen met Finesse een handvol punten bijeen te sprokkelen. “Ik heb het maximale aantal van zeven wedstrijden al met haar gereden”, zei hij spijtig. “Doodzonde, want ik vind dat ik met dit paard in de finale thuishoor. Ik heb op de verkeerde momenten gepiekt. Nu wreekt zich het ontbreken van een tweede dier met enige klasse op stal. Het aanbod van de sponsor een nieuw paard te kopen, komt helaas te laat,”