Journalist Garschagen wordt chef opinieblad

ROTTERDAM, 23 MAART. O. Garschagen wordt de nieuwe hoofdredacteur van het opinieweekblad Vrij Nederland. Hij is nu correspondent in de Verenigde Staten voor de Volkskrant. Garschagen is de opvolger van de in september vorig jaar overleden J. van Tijn.

De redactie van Vrij Nederland stemde zaterdag unaniem in met Garschagens benoeming. Het is voor het eerst dat een journalist die niet zelf afkomstig is van Vrij Nederland, wordt benoemd tot hoofdredacteur van het blad. “We wilden graag een buitenstaander”, aldus M. Kleijwegt, lid van de redactiecommissie die zich boog over de opvolging van Van Tijn. “We hebben voor Garschagen gekozen, omdat hij een buitengewoon goede journalist is, met een hele brede ervaring. Bovendien is hij een hele aardige man, die de wereld zeer open tegemoet treedt.”

Dat Garschagen geen management-ervaring heeft, is volgens Kleijwegt geen bezwaar. “De combinatie management-ervaring en journalistieke ervaring is nu eenmaal heel zeldzaam. Uiteindelijk vonden we het belangrijker om een goede journalist te vragen.”

Garschagen had vorige week juist de functie aanvaard van chef buitenland van de Volkskrant, zo bevestigt hoofdredacteur P. Broertjes. “Ik wilde niet wachten op een procedure die nog maanden kon duren bij VN.” Deze benoeming is nu van de baan.

Garschagen (45) begon zijn journalistieke loopbaan in 1974 als opmaakredacteur bij Trouw. In 1977 stapte hij over naar de Volkskrant. Daar was hij onder meer politiek redacteur in Den Haag. Van 1986 tot 1993 was hij werkzaam als correspondent in Brussel. Sinds 1993 is hij correspondent in de Verenigde Staten. Hij kreeg in 1994 de Anne Vondeling Prijs voor zijn verslaggeving over de Verenigde Staten in 1993.

Garschagen zal leiding gaan geven aan de vernieuwing en verjonging van Vrij Nederland (oplage 90.000 ex.). Zaterdag heeft hij gezegd de inhoud van het weekblad te willen verbreden, onder andere door meer aandacht te besteden aan economische onderwerpen en nieuwe media. Garschagen zal op 1 augustus aantreden. Tot die tijd wordt VN geleid door waarnemend hoofdredacteur C. Peeters.