Hockeybondscoach grote verliezer play-offs

Het eerste play-offweekeinde van de hockeysters zorgde voor veel opwinding. Den Bosch schakelde titelhouder HGC uit en Kampong dwong favoriet Amsterdam tot een derde wedstrijd. De internationals Jeanette Lewin en Carole Thate liepen zware blessures op.

DEN HAAG/AMSTERDAM, 23 MAART. Kampong-aanvoerster Jeanette Lewin strompelde gistermiddag na de wedstrijd in het Wagenerstadion naar de bank van Amsterdam waar collega Carole Thate pijn zat te lijden. De twee hockeysters keken elkaar vertwijfeld aan, hun blikken waren veelzeggend: Gaan we nu het WK missen?

Lewin raakte bij het duel van zaterdag geblesseerd. Ze voelde bij een sprintje om de bal haar hamstring scheuren. Voor het herstel van een dergelijke blessure staat meestal zo'n zes weken. “Het is redelijk mis”, constateerde Lewin dan ook. Een dag later zag ze vanaf de tribune haar ploeggenote bij Oranje, Thate, haar rechterknie verdraaien. Volgens de eerste diagnose is een van de kruisbanden beschadigd, maar nader onderzoek moet nog uitwijzen wat er precies aan de hand is. “Het voelt niet lekker”, was de alarmerende mededeling van Thate.

Het maakte bondscoach Tom van 't Hek tot de grootste verliezer van het eerste play-offweekeinde. Lewin en Thate zijn twee belangrijke schakels voor het Nederlandse elftal. Zij vormen met z'n tweeën de motor van Oranje en over drie weken begint de voorbereiding op het WK van mei. Vanuit Amsterdam werd ook meteen telefonisch contact gezocht met Van 't Hek, die zelf bij de andere halve finale in Den Bosch was, om te overleggen wat er op medisch gebied met Thate moest gebeuren.

Zonder aanvoerster Lewin vocht Kampong gisteren dapper voor de laatste kans. Amsterdam won zaterdag na strafballen van de Utrechtse ploeg en stond op de drempel van de finale. Kampong startte echter voortvarend en kreeg al na een minuut een strafbal. Mariëlle Hoogendoorn had een dag eerder nog gemist van zeven meter, maar pushte nu onhoudbaar raak. Thate, toen nog niet geblesseerd, maakte tien minuten later gelijk. Toch ging Kampong met een voorsprong de rust in omdat Marlies Vossen de eerste strafcorner van Kampong benutte.

Amsterdam had in de tweede helft een groot veldoverwicht, maar wist dat niet in doelpunten uit te drukken. De ploeg, die met afstand eerste was geëindigd na de reguliere competitie, miste afgelopen weekeinde de overtuiging. Zelfs de anders zo goede strafcorner liep niet. Anderhalve minuut voor tijd besliste Kampong de wedstrijd met een derde doelpunt (1-3). Amsterdam-coach Carina Benninga dirigeerde later op de middag haar speelsters terug naar de kleedkamer om de onverwachte malaise nog eens te bespreken. Woensdagavond ontmoeten beide ploegen elkaar weer in het Wagenerstadion om in een derde wedstrijd te beslissen wie er naar de eindstrijd gaat.

In de andere halve finale viel wel een beslissing. Den Bosch won twee keer van titelverdediger HGC. Zaterdag werd het in Wassenaar verrassend 3-2 voor de Brabantse ploeg. Het winnende doelpunt viel in de verlenging en werd door Anita Bergmans gemaakt. Een dag later bleef het 1-1 en moesten strafballen de beslissing brengen. Janssen, Boomgaardt en Van den Boogaard schoten raak voor Den Bosch, HGC bakte er daarentegen niets van. Moreira de Melo pushte naast, Van der Wielen schoot op de lat en Plesman zag haar inzet gestopt door de Bossche keepster Toxopeus.

Het valt ook niet mee om een strafbal op Toxopeus te nemen. De veterane staat zelfverzekerd op de lijn. Ze behoedde Den Bosch zaterdag voor een nederlaag door bij een 2-2 stand een strafbal van Suzanne van der Wielen uit de hoek te duiken. “Ze is de beste keepster van de wereld en behoort het WK te spelen”, oordeelde Den Bosch-coach Siegfried Aikman na afloop. Toxopeus heeft na de Spelen van Atlanta afscheid genomen van Oranje, maar Aikman vindt dat dat geen belemmering mag zijn. “Als ik bondscoach was, zou ik er alles aan doen om Tox over te halen. Je weet nooit hoe gek een mens is.” Toxopeus zelf ziet echter geen reden voor een rentree, omdat de huidige keepster Daphne Touw het goed doet. “Maar als er wat er haar zou gebeuren, wil ik best te hulp schieten.”

Voorlopig gaat Toxopeus er van uit dat de play-offs het hoogtepunt van haar seizoen zijn. Den Bosch, dat zich voor het eerst bij de beste vier heeft geplaatst, is met speelsters als Toxopeus, Van den Boogaard, Teeuwen en de snelle Donners in de finale een geduchte opponent. “Voor de eerste play-offwedstrijd tegen HGC heb ik tegen mijn speelsters gezegd dat het feest is”, aldus Aikman, die afgelopen weekeinde met zijn ploeg in een hotel verbleef. Zijn collega Kevin Knapp van HGC vond dat “zwaar overdreven”, maar hij werd wel uitgeschakeld.

Pinoké is uit de hockeyhoofdklasse mannen gedegradeerd omdat het één treffer te kort kwam. De Amsterdamse club eindigde in punten gelijk met SCHC, maar had een minder doelsaldo: -14 om -13. Pinoké moest gisteren een zeer hectisch degradatieduel voor ruim 3.000 toeschouwers in het Wagenerstadion met twee doelpunten verschil van SCHC winnen. Dat lukte net niet (2-1). Pinoké kwam in de eerste helft door Van Os en Douque wel met 2-0 voor, maar na rust scoorde Van 't Land tegen. SCHC hield daarna met kunst- en vliegwerk het doel verder schoon.

Bloemendaal plaatste zich als vierde ploeg voor de play-offs. Het won met 3-1 van Klein Zwitserland en passeerde op de valreep HDM dat met liefst 6-1 de Haagse derby van HGC verloor. De ruime zege was voor HGC toch niet genoeg om op de eerste plaats te eindigen. Den Bosch, dat met grote moeite gelijkspeelde tegen Hurley (2-2), had een beter doelsaldo. Zodoende treft Den Bosch in de halve finale van de play-offs Bloemendaal en HGC de nummer drie Amsterdam.

    • Hans Klippus