Extreem-rechts wint lokaal in Oostenrijk

WENEN, 23 MAART. Bij lokale verkiezingen in Neder-Oostenrijk Guide: hebben de extreem-rechtse Freiheitlichen (FPÖ) van Jörg

Haider ruim 16 procent van de stemmen behaald, een winst van 4 procent. De sociaal-democraten van kanselier Viktor Klima verloren 3,5 procent en kwamen op 30,5 procent. De conservatieve ÖVP blijft de grootste partij in Neder-Oostenrijk (44,8 procent, vrijwel evenveel als in 1993) en zal ook de komende vier jaar regeren. De Groenen kwamen met 4,4 procent voor het eerst over de kiesdrempel van 4 procent. De partijsecretaris van de FPÖ, Franz Marchat, noemde de overwinning van zijn partij “sensationeel”. Het resultaat bleef echter achter bij de ruim 22 procent die de partij bij de landelijke verkiezingen in 1995 behaalde. (Reuters, AP)