Een hete aardappel

“Het gaat wel lukken, we zijn gered, alles is weer open, het is nu echt over, ik weet het niet meer en we gaan door.” Directeur van de Stichting Radio/TV West Jack Kroes beleefde afgelopen vrijdag bij het debat van de provincie Zuid-Holland over subsidiëring van TV West nog eens in sneltreinvaart de afgelopen maand. Maar niet alleen TV West liep gevaar, met de zender dreigden ook enkele meertjes in Zuid-Holland te verdwijnen.

TV West wist het afgelopen woensdag zeker. “Het doek valt voor TV West”, meldde nieuwslezeres Ariane de Lepper de kijkers. Achter haar in de studio hangt een kaart van Zuid-Holland met opvallend veel meertjes. “Het is een foto van een kaart. Om geen auteursrechten te hoeven betalen hebben we er hier en daar wat water bij getekend”, legt een cameraman uit.

De regionale zender is al een paar keer schijndood geweest en even zovele keren weer opgekrabbeld. Vele kijkers en 'vrienden van TV West' waren de afgelopen weken hoogst verontwaardigd en begrepen er niets meer van. De zender maakte, onder leiding van hoofdredacteur Hugo Schneider, dankbaar gebruik van de sentimenten bij het publiek. Elke nieuwe ontwikkeling over het voortbestaan was 'het nieuws van de dag' en in twee live marathonuitzendingen kon iedereen die het maar wilde uitleggen hoe belangrijk de zender is. De politiek kon 'hun' TV West toch niet zomaar van het scherm halen, redeneerden velen.

Maar dat was nu juist het probleem. TV West was niet van 'hun', maar van een groepje aandeelhouders die anderhalf jaar geleden geld zagen in regionale televisie. Diezelfde geldschieters lieten een maand gelden weten geen heil meer in de zender te zien. De geldkraan zou worden dichtgedraaid en de zender zou op zwart gaan. Einde experiment. Logisch, zo gaat het wel vaker met investeringen die niet voldoende opleveren.

Maar voor de politiek was het met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht en de Statenverkiezingen volgend jaar toch wat ongemakkelijk. Alle provincies in Nederland hebben regionale televisie, maar Den Haag en omstreken zouden zonder komen te zitten. Hoe moesten de gezagsdragers hun boodschap aan de kijker kenbaar maken? En het waren dan wel de aandeelhouders die hun handen van de zender af zouden trekken, maar de politiek vreesde de afrekening.

Even geduld a.u.b. werd er gevraagd aan de geldschieters. Het politieke schuifspel met TV West kon beginnen en zou ruim een maand duren. De provincie, staatssecretaris Nuis (Media) en de gemeente Den Haag konden het maar moeilijk eens worden wie moest opdraaien voor het verliesgevende initiatief van de uitgevers. Uiteindelijk werd onder leiding van Gedeputeerde H.B. van der Goot (Media, VVD) een compromis bereikt. Alle drie een beetje betalen. Dizelfde Van der Goot liet er echter meteen bij weten zich te houden aan de fractiediscipline en tegen het plan te zullen stemmen.

Zo kwam het probleem als een hete aardappel vorige week bij de Statenfractie van D66 terecht. Na een radiostilte van een paar dagen kwam het standpunt van D66: ook tegen. Op TV West waren de democraten de gebeten hond. Na de verkiezingen zouden ze zich beter D22 kunnen noemen, werd er een avond voor het debat gekscherend gezegd.

De Provinciale Staten timmerden op het allerlaatste moment een nieuw compromis in elkaar waarvan de kijker van TV West in ieder geval niets heeft begrepen. De zender krijgt geld, maar de aandeelhouders moeten voor de eventuele verliezen opdraaien. De hete aardappel is weer vakkundig in de handen van het bedrijfsleven gespeeld. De mysterieuze meertjes rondom Gouda zijn voorlopig gered.

    • Koen Greven