DIE ZEIT

Veel aandacht voor de komende Duitse verkiezingsstrijd in Die Zeit. Bondskanselier Kohl heeft al vaker voor onmogelijke opgaven gestaan en de mogelijkheid dat hij ook deze keer zich met succes uit een verloren positie terugvecht, sluit het weekblad niet uit.

Het openingsartikel gaat echter over het gigantische succes van de film over de ramp met de Titanic. “Kleine Anna heeft de film al vier keer gezien, drie keer de Duitse versie, één keer in het Engels”, begint het essay, dat de enorme belangstelling bij zowel ouderen als jongeren metaforisch verklaart: “Het is het beeld van heelheid, dat we verloren hebben. Het beeld van een verzonken wereld, waarin iedereen, van kapitein tot machinist, van emigrant tot miljonair, een vaste plaats had. Het schrijnende onrecht dat deze wereld bijeenhoudt ontneemt haar niet haar glans, maar maakt die nog groter. We schrijven het jaar 1912. De liefde tussen Jack en Rose is als de geest van de twintigste eeuw die alles gelijkmaken wil, die de tegenstelling tussen boven- en benedendek, tussen praal en ellende probeert te overwinnen. Maar dat doel is onbereikbaar, zoals het verre Amerika achter de horizon van de ongeluksnacht.” Aan het einde van de twintigste eeuw, na de ondergang van het communisme als laatste allesomvattende ideologie, werpt de crisis van de 21ste eeuw haar schaduw vooruit. Er zijn geen omvattende denksystemen meer. Alleen met beelden is de huidige werkelijkheid nog te begrijpen.

Blue Hawaii (Norman Taurog, 1961, VS). Succesvolle musical met Elvis Presley als reisleider en strandjutter in Honolulu. Bevat Elvis' latere herkenningsnummer 'Can't Help Falling in Love'; film-soundtrack was de best verkochte pop-lp van de jaren zestig. SBS6, 12.20-14.10u.