AT&T en Telecom Italië in onmin

ROME, 23 MAART. De afspraken over een wereldwijde alliantie tussen Telecom Italië en AT&T staan op losse schroeven nu de vertegenwoordiger van AT&T eind vorige week uit de raad van bestuur is gestapt.

Bij de samenwerkingsplannen was ook Unisource betrokken, waarin de Nederlandse PTT samenwerkt met Zwitserse en Zweedse telecommunicatiebedrijven, en met AT&T. Vooruitlopend op de akkoorden met Telecom Italië had ook Unisource een vertegenwoordiger in de raad van bestuur. Deze is vooralsnog blijven zitten. Volgens Italiaanse woordvoerders heeft het aftreden van Mark Baker, die namens AT&T in de raad zat, een procedurele achtergrond. Vorig jaar zomer is een principe-akkoord ondertekend dat voor het eind van vorig jaar zou moeten zijn uitgewerkt. Ter bestendiging daarvan zou AT&T een belang van 1,2 procent zou nemen in Telecom Italië, net als Unisource. De twee bedrijven zouden daarmee deel uitmaken van de harde kern van aandeelhouders van Telecom Italië, dat vorig najaar gedeeltelijk is geprivatiseerd.

Afgesproken was dat beide bedrijven met onmiddellijke ingang een vertegenwoordiger in de raad van bestuur zouden krijgen, maar dat deze zou aftreden als op 31 december 1997 nog geen definitief akkoord zou zijn bereikt. De onderhandelingen verlopen stroever dan was gedacht, mede door een bestuurswisseling aan de top van Telecom Italië. AT&T en Telecom Italië hebben laten weten dat de gesprekken hiermee niet zijn afgebroken. Zij zouden nu aan het onderzoeken of in plaats van globale samenwerking een beperkt akkoord voor Latijns Amerika haalbaar is.

Staatssecretaris voor Post en Telecommunicatie Michele Lauria zei afgelopen weekeinde dat een definitieve breuk “geen verrassing zou zijn” en dat Telecom Italië “snel een nieuwe partner moet vinden”. De nieuwe baas van Telecom, Gianmario Rossignolo, zou onder andere bij British Telecom de belangstelling voor samenwerking hebben gepeild.