Artiesten brengen Wim Ibo eerbetoon

AMSTERDAM, 23 MAART. Met een hommage aan de cabaretpromotor en -geschiedschrijver Wim Ibo, die volgende maand tachtig wordt, is gisteravond het twaalfde Amsterdams Kleinkunstfestival geopend.

Ibo ontving voor de tweede keer de Gouden Harp van de stichting Conamus, bestemd voor personen die veel betekenen voor het Nederlandse lied. Hij ontving die onderscheiding al eens in 1968, maar toen zeven jaar later ook de Zangeres Zonder Naam de prijs werd toegekend, stuurde hij de zijne terug. “Ik vind dit een heel sportief gebaar”, zei Ibo, die destijds - samen met de cabaretbegeleider Cor Lemaire - de Gouden Harp retourneerde om te protesteren tegen de 'commerciële trend' die naar hun mening een doorslaggevende rol had gekregen in het prijzenbeleid van Conamus, het promotie-instituut van de Nederlandse amusementsmuziek. “Dat had te maken met de instelling van toen”, aldus Ibo gisteravond tegen Conamus-voorzitter Willem van Beusekom. “In de loop der jaren hebben jullie je leven gebeterd.”

Wim Ibo, producer van series als De familie Doorsnee (radio) en Pension Hommeles (tv) en de eerste oudejaarsavondconférences van Wim Kan, mede-oprichter van de Kleinkunstacademie en auteur van het eerste Nederlandse boek over de cabarethistorie, kreeg in theater Bellevue in Amsterdam een programma aangeboden door artiesten als Jasperina de Jong, Karin Bloemen, Gerard Cox, Don Quishocking, Paul van Vliet, Willem Nijholt, Henk van Ulsen, Acda & De Munnik, Jetty Paerl, Donald Jones en Ramses Shaffy. De meesten hadden hun repertoire aangepast, zodat er tot Ibo's zichtbare genoegen ook liedjes van cabaretpioniers als Eduard Jacobs en Jean-Louis Pisuisse nieuw leven werd ingeblazen. Het door Fred Florusse en Rients Gratama gepresenteerde feest werd afgesloten met een massaal gezongen nieuwe versie van het lied Tachtig, wis en waarachtig ('een mens is tachtig voor-ie 't weet'), dat Ibo zelf in 1968 schreef voor Heintje Davids die toen haar tachtigste verjaardag wilde bezingen.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival bestaat dit jaar verder alleen uit de competitie voor aankomende cabaretiers, waarvan de finale volgende maandag is. Voor een nevenprogramma, dat in vorige jaren voorstellingen als Ken Kan en Oh, Johnny heeft opgeleverd, ontbreken dit jaar de fondsen. Het festival is op zoek naar nieuwe sponsors, nadat de Postbank vorig jaar een eind maakte aan de financiële ondersteuning. Een gedeelte uit het huldigingsprogramma voor Wim Ibo wordt zaterdagavond uitgezonden op Radio 2.

    • Henk van Gelder