ACTUALITEITEN

2 Vandaag. O.a. een reportage uit Kosovo, een dag na de verkiezingen en de oplopende spanningen tussen Serviërs en Albanezen. Ned.2, 17.35-18.43u.

ZDF spezial: Mordfall D-Mark. Discussie over het voortbestaan van de mark, aan de vooravond van de beslissing over de landen die de euro gaan gebruiken. Duitsl.2, 19.25-21.00u.

Nova. Aandacht voor o.a. de Russische president Jeltsin die zijn kabinet heeft ontslagen. Verder het einde van 25 jaar Van Kooten en De Bie met een reactie van cabaretier en columnist Freek de Jonge en veel fragmenten uit hun tv-verleden. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRE

Kwesties. Nadat de discussie rond de toelaatbaarheid van abortus zowel in Nederland als België wettelijk is opgelost, duiken er andere problemen op, vooral op moreel vlak. Nieuwe technieken lijken het onmogelijk te maken een dergelijke discussie uit de weg te gaan. Belg.2, 20.30-21.10u.

On Tap. Bij de BBC is het waterweek in de aanloop naar Wereld Water Dag zondag 29 maart. Vanavond een documentaire over hoe men denkt over water en degenen die ervoor zorgen dat het bij de mensen thuiskomt. BBC1, 20.30-21.00u.

MUZIEK

BBC Young Musicians '98. De slotronde van de muzikale talentenjacht Young Musicians '98 begint met de toetsenbordfinalisten. De jury bepaalt wie aanstaande zondag in het concert mag optreden. BBC2, 20.10-21.00u.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. In een Zwitsers chalet worden Rik Felderhof, Margriet Hermans en Jacques d'Ancona met elkaar 'opgesloten'. Ned.1, 21.06-22.00u.

OSCARS

Na de The Player (zie film), een directe uitzending van de 70-ste Oscar-uitreiking in Los Angeles. Van commentaar voorzien door BBC's filmpresentator Barry Norman. BBC2, 1.00-07.10u.

KUNST

NPS Cultuurprijs. In de uitzending van vanavond keramiste Anook-Cleonne Visser met promoter Marjan Unger; Saxofonist Hubert-Jan Hubeek met promotor Arno Bornkamp en schrijver Moses Isegawa met promoter Anil Ramdas. Ned.3, 20.00-20.41u.

Het uur van de wolf. Laatste aflevering in de serie Manuscripten met een gedramatiseerde documentaire over het ballingschap van Klaus Mann in Nederland. Zie tv-vooraf. Ned.3, 23.21-0.22u.

FILM

Serial Mom (John Waters, 1994, VS). Provocatieve 'koning der wansmaak' Waters ontkwam niet aan een satire over het moederschap. Kathleen Turner speelt een voorbeeldige moeder uit Baltimore, die als een doorgedraaide Doris Day de ongelukkige neiging ontwikkelt iedereen die op haar zenuwen werkt te vermoorden. Film is minder grotesk dan we van Waters gewend zijn, maar levert wel een verfrissende bijdrage aan de slepende discussie over de invloed van geweld op film en tv. SBS6, 20.35-22.10u., met reclame.

. De dans om de kast (Marije Meerman, 1998, Nederland). Voorbeeldige documentaire over confrontatie tussen verschillende soorten religieuze orthodoxie, aan de hand van de tragikomische pogingen om een aron ha-kodesh, een joodse gebedskast vanuit de zolder van een Transsylvanische dominee over te brengen naar Israel. Protestantse Zeeuwen en een joodse Amsterdammer spanden zich daarvoor in, maar de kast staat vooralsnog in een douaneloods aan de Roemeense grens. Ned.3, 20.41-21.42u.

Malice (Harold Becker, 1993, VS). Thriller, waarin sterchirurg Alec Baldwin mogelijk een seriemoordenaar is, verloopt het eerste uur lachwekkend voorspelbaar, maar dan neemt het scenario ineens een totaal andere wending. Ook met Nicole Kidman en fraaie bijrollen van Anne Bancroft en George C. Scott. Duitsl.2, 22.15-23.55u., nagesynchroniseerd.

Ardiente paciencia / With Burning Patience (Antonio Skarmeta, 1983, West-Duitsland/Portugal). Berlijnse Chileen Skarmeta draaide in Portugal een eenvoudig, sensitief drama over het alledaagse leven van Pablo Neruda (Roberto Parado) in het Chileense kustdorpje Isla Negra. Veel aandacht voor de bemoeienis van de dichter met de problematische liefde van zijn postbode voor de dochter van de herbergier. Duitsl.2, 0.10-1.25u., nagesynchroniseerd.

. Oktyabr / Oktober (Sergei Eisenstein, 1928, Sovjet-Unie). Oorspronkelijk 164 minuten durende klassieker over de oktoberrevolutie van 1917. De dynamische montage en visuele retoriek die Eisentein beroemd maakten, vielen destijds bij de première minder in de smaak. De film was de minst populaire van de jubileumfilms die de tiende verjaardag van de Revolutie moesten bejubelen. Duitsl.1, 0.50-2.45u., zwart-wit, zwijgend.

. Ordinary People (Robert Redford, 1980, VS). Met vier Oscars bekroond regiedebuut van acteur Redford is subtiel psychologisch melodrama. Voortreffelijke acteurs (Mary Tyler Moore, Donald Sutherland en Timothy Hutton) tonen een glimp van de gesmoorde emoties van een middleclass gezin waarvan de oudste zoon is verongelukt. BBC1, 0.55-3.00u.

. The Player (Robert Altman, 1992, VS). Op basis van de onbetaalbare roman van Michael Tolkin maakte Altman een bitter-geestige, satirische thriller met heftig commentaar op de wanen van de angstig-gesloten Hollywood-gemeenschap. Met Tim Robbins en een keur aan Sterren in figurantenrollen, van Jack Lemmon tot Burt Reynolds (op een terrasje) en Robin Williams. BBC2, 1.00-3.00u.

Les années-sandwiches (Pierre Boutron, 1988, Frankrijk). Smaakvolle adaptatie van roman van Serge Lentz over Frans-joodse oorlogswees die in Parijse voorstad wordt opgevangen door Pools-joodse handelaar in tweedehands spullen. Morgen, Duitsl.1, 10.03-11.45u., tweetalig.