Zalm: geen vaste zetel grote landen; Geschil om macht in Europese bank

YORK, 21 MAART. Nederland wil niet dat de grote Europese landen elk een permanente zetel krijgen in het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB). Dit heeft minister Zalm (Financiën) gisteravond in het Engelse York gezegd na afloop van een diner met zijn collega's van de Europese Unie.

Volgens Zalm zou het “niet fatsoenlijk” zijn als de grootste landen vaste zetels in het bestuur van de Europese Centrale Bank bezetten. De Franse minister van Financiën heeft gezegd het logisch te vinden dat de drie grootste landen van de Economische en Monetaire Unie (EMU) - Duitsland, Frankrijk en Italië - elk een vaste plaats in het bestuur van de centrale bank krijgen. Zij zouden daarvoor in aanmerking komen op grond van hun economisch gewicht. Groot-Brittannië wil een zetel voor zich in het bestuur gereserveerd hebben die bezet zou kunnen worden als dit land op een later tijdstip aan de EMU deelneemt.

De Europese Centrale Bank treedt in functie per 1 januari 1999, en zal het monetaire beleid voeren voor de EMU. De Nederlander Duisenberg en de Fransman Trichet zijn beiden kandidaat voor het voorzitterschap van de bank, die een van de machtigste monetaire autoriteiten ter wereld zal worden.

De Europese staats- en regeringsleiders moeten beslissen wie deze functie krijgt. Minister Zalm wilde gisteravond niet ingaan op berichten als zouden de Europese landen het eens zijn geworden dat de Fransman Lagayette president wordt van de Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling in Londen. Volgens direct bij de onderhandelingen betrokken bronnen zou over deze functie pas een beslissing kunnen worden genomen als er tevens overeenstemming is over het presidentschap van de Europese Centrale Bank. Premier Kok heeft vorige week gezegd dat bij de besprekingen over de kandidatuur van Duisenberg voor de ECB nog geen vooruitgang was geboekt.

Volgens het Verdrag van Maastricht krijgt de ECB een bestuur dat bestaat uit vier tot zes leden, onder wie een president en vice-president, aangevuld met de presidenten van de nationale centrale banken. Europees Commissaris De Silguy (monetaire zaken) zei gisteren dat de niet-nationale bestuurders moeten worden geselecteerd op basis van competentie en ervaring. Maar bij informeel overleg van de EU-ministers van Financiën dit weekeinde in York zullen nationale overwegingen een belangrijke rol spelen.

Zalm opperde gisteren dat een roulatie-systeem kan worden afgesproken om elk land aan zijn trekken te laten komen, in plaats van de claims op een permanente zetel door de grote Europese landen.

De minister van Financiën ontkende gisteravond dat er binnen de Nederlandse regeringscoalitie verschillen van mening zijn over het beleid ten aanzien van de netto-bijdrage van Nederland aan de EU.

Hij zei dat het “een misverstand” is te denken dat de PvdA Europese structuurgelden voor steun aan het noorden wil en dat zijn eigen partij, de VVD, met zulk geld de grote steden en getroffen varkensboeren wil helpen. Zalm zei dat Nederland tot nu toe te weinig geld van de EU ontvangt en in de toekomst zoveel wenst te krijgen dat alle genoemde doelen kunnen worden gesteund.

    • Maarten Schinkel
    • Ben van der Velden