Vendex Food acquireert Kassa-markten

AMERSFOORT, 21 MAART. Vendex Food Groep neemt de twaalf Kassa-supermarkten over van Schuitema. Alle 125 medewerkers komen in dienst van Vendex Food Groep. Het distributiecentrum van Kassa in Steenwijk valt buiten de overname. Schuitema verkoopt dat apart. Ook daarbij vallen geen gedwongen ontslagen.

Met het overnemen van de Kassa-supermarkten verhoogt Vendex Food Groep zijn marktaandeel tot 12 procent. Als uitvloeisel van de voorgenomen fusie met de KBB wil Vendex overigens de levensmiddelenpoot verkopen.

Tot Vendex Food Groep behoren de Nederlandse supermarktketens Edah, Konmar, Basismarkt en de Belgische ketens Battard, Echo en Eda. Ook de groothandels Klaver en Groma maken deel uit van de groep. Het totale aantal vestigingen bedraagt 950. Het bedrijf behaalde in het boekjaar 1996/97 een netto-omzet van bijna 4,8 miljard gulden.

Schuitema is in 1994 met Kassa begonnen om ervaring op te doen met discount. Hoewel de formule succesvol is, blijkt een winstgevende exploitatie alleen mogelijk als er vestigingen bij komen. Omdat Schuitema die uitbreiding niet binnen afzienbare termijn verwacht, heeft het bedrijf besloten tot verkoop van de winkelketen.

De bij Schuitema aangesloten supermarkten behaalden vorig jaar samen een omzet van 4,4 miljard gulden. Dat was 10,6 procent van de levensmiddelenmarkt. (ANP)