Turks leger waarschuwt de regering

ANKARA, 21 MAART. Het Turkse leger heeft gisteren eens te meer de regering van premier Mesut Yilmaz gewaarschuwd de militaire campagne tegen de politieke islam niet te hinderen, en aangekondigd dat het de strijd tegen het fundamentalisme in overeenstemming met de grondwet zal voortzetten.

Yilmaz heeft de laatste dagen enkele malen onderstreept dat het zí taak is moslim-fundamentalistische uitwassen aan te pakken, en het leger ervan beschuldigd deze kwestie aan te grijpen als dekmantel om de macht te grijpen. “Ik heb het leger geen opdracht gegeven de strijd aan te binden tegen het fundamentalisme. De militairen zouden zich met hun eigen zaken mnoeten bezighouden”, zei Yilmaz afgelopen dinsdag. “De regels van de democratie zijn duidelijk”, zei hij gisteren nog. “Als iedereen handelt in overeenstemming met de regels, is er geen sprake van instabiliteit.”

In een verklaring van het militaire hoofdkwartier stond dat “niemand, wat zijn positie ook is, suggesties kan doen die twijfel zaaien aan de strijd van de Turkse strijdkrachten tegen (Koerdisch) separatisme en islamitisch activisme, of deze overschaduwen en verzwakken”. “De Turkse strijdkrachten beschouwen de bescherming van de beginselen van onze democratische, seculiere en sociale republiek als staand boven elke overweging van politieke orde.”

Het leger, hoeder van het Turkse secularisme, heeft vorig jaar het coalitiekabinet van de moslim-fundamentalistische premier Necmettin Erbakan geleidelijk ondermijnd en uiteindelijk gedwongen op te stappen. Yilmaz leidt een seculiere, conservatieve regering. Hij heeft recentelijk echter de woede van het leger over zich heen gehaald door na aanvankelijke strikte toepassing van het verbod op de dracht van de islamitische hoofddoek op middelbare scholen en de universiteiten, te buigen voor protesterende studentes. Het verbod hindert conservatieve groepen in de maatschappij, waar ook veel aanhang van Yilmaz' Moederlandpartij te vinden is.

De Turkse pers voorspelt nu dat het leger op 27 maart tijdens de komende zitting van de Nationale Veiligheidsraad, die door de militairen wordt gedomineerd, Yilmaz onder zware druk zal zetten studentes met hoofddoeken niet meer op scholen en universiteiten toe te laten. In februari 1997 lanceerde het leger tijdens een dergelijke bijeenkomst zijn campagne tegen de regering-Erbakan. (Reuters, AFP)

Sons (Alexandre Rockwell, 1989, VS). Onwapenend eenvoudige road movie van de latere regisseur van In the Soup plaatst de legendarische regisseur Sam Fuller in een rolstoel, als een zwijgende, in een verpleeghuis wegkwijnende voormalige mannetjesputter. Zijn drie zonen brengen hem naar een pittoresk Normandisch dorpje, waar zijn vroegere geliefde (Stephane Audran) zou wonen. BBC2, 2.30-4.00u.