Selectie; Televisie

ZATERDAG

ACTUALITEITEN 2 Vandaag. Reportage over de Navo-oefening in het noorden van Zweden en zuiden van Spanje waaraan Nederlandse mariniers hebben meegedaan. Ook getuigen die vijf jaar geleden na de Bijlmerramp mannen in witte pakken door de puinhopen hebben zien lopen. Niemand weet of hun aanwezigheid iets te maken heeft gehad met de geheimzinnige lading van het vliegtuig. Ned.2, 17.35-18.43u.

Plein 1. In dit magazine over actuele ontwikkelingen en onderwijs en opvoeding aandacht voor Venster-, Brede- of Open wijk-scholen. Ze heten overal anders maar bieden hetzelfde: een geïntegreerd aanbod van kinderopvang, basisonderwijs, vrijetijdsbesteding, hulpverlening en maatschappelijk werk. Ook de negatieve invloed op het gedrag van kinderen door geweld op televisie. Ned.2, 16.58-17.29u.

Karel. Discussie tussen de voorzitter van de werkgeversorganisatie VNO-NCW Hans Blankert en kardinaal Simonis over de 24-uurs-economie waartegen kerkelijk Nederland actie voert. Verder avonturier Fons Oerlemans die de hoogste parachutesprong ter wereld wil maken en commentaar op het nieuws door de journalisten Koos Postema en Liesbeth Koenen. Ned.1, 20.30-21.04u.

Werken aan pijn. Zelfhulpcursus over het omgaan met chronische pijn. In Nederland lijden meer dan 800.000 mensen aan chronische pijnen. Soms is de oorzaak duidelijk zoals bij reuma of zenuwaandoeningen maar vaak wordt er geen oorzaak gevonden. Gisteren besproken. Ned.2, 21.28-21.50u.

Nova. Onder meer een reconstructie over het feit dat de lokale partij Leefbaar Utrecht van zanger, diskjockey en kroegbaas Henk Westbroek die bij de gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij werd, niet in het college komt. Ned.3, 22.15-22.45u.

DOCUMENTAIRE

Correspondent special. Vanavond over de politieke situatie van de voormalige Sovjet-republiek Azerbeidzjan en de rol van de oliehandel, die daar tot bloei komt. BBC2, 20.25-21.10u.

Plastic fantastic. Een aantal vrouwen vertelt over de risico's bij plastische chirurgie. Twee vrouwen praten over de problemen bij het aanbrengen van borstimplantaten en een vrouw laat weten waarom zij vier keer aan haar neus moest worden geopereerd. RTL4, 22.25-22.55u.

DRAMA

King Lear. Na de documentaire over hoe Shakespeare een sprookje omvormde tot een duister familiedrama (17.20u.) 's avonds het echte werk met de sobere verfilming door Richard Eyre van de uitvoering waar het National Theatre vorig jaar veel succes mee oogstte. Met Ian Holm als King Lear, Timothy West als Gloucester en Michael Bryant als de nar. BBC2, 22.00-0.20u.

MUZIEK

Very important guest. Cabaretier, schrijver, zanger, presentator en columnist Freek de Jonge laat een uur lang zijn keuze uit de videoclips van TMF zien. Hij toont o.a. What a wonderful world van Louis Armstrong, Zeg me dat het niet zo is van Frank Boeijen, Could you be loved van Bob Marley en Free as a Bird van de Beatles. De Jonge had vorig jaar zijn top-3 hit Leven na de Dood. TMF, 18.00-19.00u.

AMUSEMENT

Tonight show. Acteur John Travolta praat over zijn rol in de film Primary Colours waarin hij een president speelt wiens handjes en gulp nogal los zitten. Ook licht hij zijn lidmaatschap van de Scientology Church toe. NBC, 22.00-23.00u.

SPORT

Studio sport. rechtstreekse beelden van de wielerklassieker Milaan-San Remo. Verder o.a. de WK shorttrack in Wenen en de WK-atletiek cross country in Marrakech. Ned.2, 14.00-17.28u.

KUNST

L!nk. Onder meer Madonna en haar nieuwe cd, het Internationaal Festival van de Fantastische Film van Brussel, een gesprek met een Japanoloog over de film Hana-bi van Takeshi Kitano en een tentoonstelling klassieke Japanse prenten. Belg.2, 20.30-21.00u.

Henri Cartier-Besson. Portret van fotograaf Henri Cartier-Bresson, die als een van de belangrijkste en invloedrijkste fotografen aller tijden wordt beschouwd. 21.10-22.00u.

Kunst... omdat het moet. Documentaire volgt de Egyptische schrijver Naguib Mahfouz en Nobelprijswinnaar in 1988 op een tocht door Kairo en de provincie Gammaliyya waar hij werd geboren en waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Hij schrijft voornamelijk over het leven van alle dag zoals hij dat aantreft in eenvoudige stadswijken. Ned.2, 0.20-1.21u.

FILM

I'll Met by Moonlight (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1957, Engeland). Verdienstelijke oorlogsfilm verrast minder dan je van Powell & Pressburger mag verwachten. Engelse officier Dirk Bogarde ontvoert op bezet Kreta in samenwerking met partizanen een Duitse generaal (Marius Goring). Muziek van Theodorakis. BBC2, 13.50-15.30u., zwart-wit.

. Adam's Rib (George Cukor, 1949, VS). Superieure komedie behoort tot de beste ster-vehikels van Spencer Tracy en Katharine Hepburn. Echtelieden zijn respectievelijk openbare aanklager en verdediger in dezelfde moordzaak. Belg.1, 15.00-16.36u.

The Bad News Bears in Breaking Training (Michael Pressman, 1977, VS). Onnozel en sentimenteel vervolg op de pittige honkballertjeskomedie uit 1976 moet het zonder Walter Matthau en Tatum O'Neal stellen. In William Devane wordt een nieuwe coach gevonden. SBS6, 15.15-16.55u., onderbroken door reclame.

Away All Boats! (Joseph Pevney, 1956, VS). Onvervalste Amerikaanse oorlogsheroïek. Mariniers Jeff Chandler, Lex Barker en Richard Boone bemannen een transportboot in de Pacific. In Vista Vision. Morgen, BBC2, 15.30-17.20u., zwart-wit.

. Jumpin' Jack Flash (Penny Marshall, 1986, VS). Aanstekelijk komediedebuut van de latere regisseuse van 'Big' werkt vooral door de persoonlijkheid van Whoopi Goldberg als eigenzinnige kantoorjuffrouw, die via mysterieuze boodschappen op haar computer in een spionage-intrige belandt en nog eens wat van de wereld ziet. Klein rolletje van Jeroen Krabbé als louche connectie. SBS6, 19.50-21.45u., onderbroken door reclame.

Turner & Hooch (Roger Spottiswoode, 1989, VS). Formule-amusement met Tom Hanks als overdreven nette rechercheur in een Californisch vissersplaatsje en een even karikaturale, onsmakelijk kwijlende hond als diens 'buddy'. Veronica, 20.30-22.20u., onderbroken door reclame.

Forever Young (Steve Miner, 1992, VS). Vluchtige romantische komedie. In 1939 ingevroren testpiloot Mel Gibson 'ontwaakt' na vijftig jaar en verbaast zich nauwelijks over de moderne tijd. Ook met Jamie Lee Curtis. RTL5, 20.35-22.25u., onderbroken door reclame.

. The Verdict (Sidney Lumet, 1982, VS). In sociaal onrecht gespecialiseerde Lumet laat Paul Newman zichzelf in soepele film overtreffen als verloederde advocaat die zelfrespect herwint door, tot ieders verbazing en irritatie, een afkoopsom te weigeren en dóór te procederen tegen ondeugdelijk ziekenhuis. Ook met Charlotte Rampling, Jack Warden, James Mason. Ned.1, 21.04-23.10u.

. Turtle Diary (John Irvin, 1985, Engeland). Nauwkeurige verfilming van roman van Russell Hoban, naar scenario dat door Harold Pinter rijkelijk werd voorzien van geestige communicatiestoornissen. Parmantige boekenverkoper zonder levenslust (Ben Kingsley) en geblokkeerde kinderboekenschrijfster Glenda Jackson maken een eind aan het leven achter glas van drie schildpadden en van henzelf. Bijrol van Jeroen Krabbé als asociale buurman. Ned.1, 23.10-0.42u.

My Cousin Vinny (Jonathan Lunn, 1992, VS). In povere komedie bewijst Joe Pesci als gesjochten advocaat dat in de rechtszaal intellect en studie niet opwegen tegen een robbertje New-Yorks-Italiaans bekvechten. BBC1, 23.35-1.30u.

Junior Bonner (Sam Peckinpah, 1972, VS). Een van de bedaardste films van Peckinpah is moderne familiewestern met Steve McQueen als een rodeo-ster op z'n retour. Ook mooi spel van Ida Lupino, Robert Preston. BBC2, 0.50-2.30u.

. Till the Clouds Roll by (Richard Whorf, 1946, VS). Mierzoete musical in luxe verpakking. Biografie van componist Jerome Kern (Robert Walker) vormt dun alibi voor prachtige produktienummers met Judy Garland en gaststerren als June Allyson, Lena Horne en Frank Sinatra. SBS6, 1.00-7.30u., voortdurende herhaling, onderbroken door reclame.

Sons (Alexandre Rockwell, 1989, VS). Onwapenend eenvoudige road movie van de latere regisseur van In the Soup plaatst de legendarische regisseur Sam Fuller in een rolstoel, als een zwijgende, in een verpleeghuis wegkwijnende voormalige mannetjesputter. Zijn drie zonen brengen hem naar een pittoresk Normandisch dorpje, waar zijn vroegere geliefde (Stephane Audran) zou wonen. BBC2, 2.30-4.00u.

En nagesynchroniseerd:

Thunder and Lightning (Corey Allen, 1977, VS). Duitsl.2, 23.20-0.50u.; Bullets or Ballots (William Keighley, 1936, VS). Duitsl.1, 1.20-2.40u., zwart-wit; He Walked by Night (Alfred Werker, 1948, VS). Duitsl.1, 2.40-3.55u., zwart-wit.

ZONDAG

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Gesprek met grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter Frits Goldschmeding die dit jaar afscheid neemt van uitzendbureau Randstad. Met 160.000 werknemers, de grootste werkgever van Nederland. Ned.3, 12.05-13.00u.

DOCUMENTAIRE

De veelzijdigheid van Abel Herzberg. Portret van de in mei 1989 overleden schrijver Abel Herzberg. In archiefbeelden vertelt hij over het ontstaan van anti-semitisme en nazisme. Verder praten zijn biograaf Arie Kuiper en historica Conny Kristel - zij promoveert in april op de geschiedschrijving van de jodenvervolging - over Herzbergs gedachtengoed. Ned.1, 13.30-14.00u.

Noorderlicht. Als het aan de commercie ligt, komt er zo snel mogelijk een pil tegen dik worden, maar de wetenschap betwijfelt of dat ooit zal gebeuren. Hoe komt het eigenlijk dat sommige mensen zich klem kunnen eten zonder dik te worden en anderen er alles aan moeten doen om slank te blijven? Ned.3, 19.58-20.30u.

The Fifty Years War: Israel and the Arabs. Reportageserie waarin zo veel mogelijk hoofdrolspelers van weleer aan het woord komen. Vandaag over de gebeurtenissen die leidden tot de Zesdaagse Oorlog in juni 1967. Met o.m. de Egyptische minister van Defensie Shams Badran die voor het eerst zijn kant van het verhaal vertelt. BBC2, 21.10-22.00u.

The Devil: an unauthorised Biography. Documentaireserie onderzoekt het beeld van de duivel door de eeuwen heen en 'zijn' eeuwige conflict met God. De zoektocht gaat van de Dode Zee-rollen tot de apocalyptische Christenen in Abilene, Texas. Afl.: De geboorte van Satan. BBC1, 23.35-00.55u.

KUNST

De Plantage. Hanneke Groenteman ontvangt beeldend kunstenares Marlène Dumas, die een boek schreef over haar leven en werk. Verder aandacht voor Mazing Matheus, een evenement waarbij het publiek de Matthäus Passion kan meezingen. Verder bericht Willem Jan Otten over het belang en populariteit van 'de Matthäus'. Ned.3, 17.00-17.55u.

AMUSEMENT

The Entertainment Biz. Serie portretten van de internationale entertainment industrie. Vandaag: Late Night. Elke avond trekt een parade van megasterren aan het Amerikaanse volk voorbij in Jay Leno's Tonight Show en Late Night with Conan O'Brien. Kijkje achter de schermen toont gigantische druk waaronder de presentatoren moeten opereren om de best bekeken presentator in de best bekeken show te zijn, te worden of te blijven. BBC2, 22.00-22.50u.

FILM

Foolin' around (Richard T. Heffron, 1980, VS). Poging tot eigentijdse screwball comedy. Arme Gary Busey probeert rijke Annette O'Toole te veroveren. SBS6, 13.05-14.45u. Met reclame.

Across the Great Divide (Stewart Raffill, 1976, VS). Familiewestern over twee weeskinderen op weg naar Oregon. RTL4, 13.15-15.00u. Met reclame.

Die Mädels vom Immenhof (Wolfgang Schleif, 1955, West-Duitsland). Eerste van drie Heimatfilms rond een tot hotel verbouwde boerderij. Duitsl.2, 13.30-14.55u.

My Boyfriend is Back (Bob Balaban, 1993, VS). Malle adolescentiekomedie. Overleden Andrew Lowery neemt desondanks Traci Lind mee uit. Belg.1, 13.45-15.05u.

. Nun va goldun / A Moment of Innocence (Mohsen Makhmalbaf, 1996, Iran/Frankrijk). Reconstructie van aanslag die de Iraanse regisseur Makhmalbaf in 1975 als islamitisch revolutionair pleegde op een politieman, werd strak gestructureerde wirwar van heden en verleden, verzinsels en werkelijkheid, herinnering en ambitie. Over politiek wordt niet gepraat, maar Makhmalbaf laat wel ruimte voor verschillende perspectieven. Ned.3, 14.00-15.16u.

Once upon a Forest (Charles Grosvenor & David Michener, 1993, VS). Ecologisch correcte animatiefilm voor de jeugd protesteert tegen milieuvervuiling en dieronvriendelijkheid. SBS6, 15.15-16.25u. Met reclame.

. Peyton Place (Mark Robson, 1957, VS). Basis van latere tv-serie is uitstekende verfilming van bestseller van Grace Metalious, over de vele geheimen in het ogenschijnlijk keurige stadje in New England. Met Lana Turner. BBC2, 15.25-18.00u.

Max, der Taschendieb (Imo Moszkowicz, 1991, West-Duitsland). Misdaadkomedie met Heinz Rühmann als kruimeldief die zwaardere criminaliteit schuwt. Duitsl.1, 15.30-17.00u., zwart-wit.

. Play Misty for Me (Clint Eastwood, 1971, VS). Verdienstelijk regiedebuut van Eastwood is pakkende psychologische thriller over discjockey (Eastwood) die kennis krijgt aan een moorddadig psychotische luisteraarster. RTL5, 20.30-22.25u. Met reclame.

Auf der Kippe (Andrei Schwartz, 1997, Duitsland). Zie film-vooraf. Ned.3, 21.37-22.54u.

Threesome (Andrew Fleming, 1994, VS). Verslag van ménage à trois van drie studenten die elkaar beloven onderling kuis te blijven, wil zo onbekrompen mogelijk overkomen. SBS6, 21.50-23.25u. Met reclame.

Flirt (Hal Hartley, 1995, VS/Duitsland/Japan). In nogal saai uitgevallen drieluik vertelt de regisseur van Trust en Simple Men drie keer eenzelfde melodrama met verschillende personages in verschillende milieus: geblaseerde yuppies in New York, homoseksuelen uit de art scene van Berlijn, en butohdansers in Tokio. Belg.2, 22.45-0.15u.

Stella Does Tricks (Coky Giedroyc, 1996, Engeland). Hier en daar als morsig omschreven, gootsteen-realistisch drama over jeugdprostitutie in Londen, met hoofdrol van Kelly 'Trainspotting' Macdonald. Ned.3, 22.54-0.29u.

Guiltrip (Gerard Stembridge, 1995, Ierland). Debuut van Ierse toneel- en radiomaker Stembridge is ingenieuze relatiethriller over een tweetal onheilspellende huwelijken, tegen de achtergrond van het feit dat echtscheidingen in Ierland verboden zijn. BBC2, 23.20-0.50u.

. The Graduate (Mike Nichols, 1967, VS). Eerste grote rol van Dustin Hoffman in onweerstaanbare, volgens menigeen overschatte, komedie over de seksuele moraal van de West Coast anno 1967. Grote hit, mede dankzij Simon & Garfunkel. BBC1, 0.25-2.10u.

Georgia (Ben Lewin, 1988, Australië). Judy Davis schittert in dubbelrol in thriller over adoptiekind dat onderzoek pleegt naar haar biologische moeder die destijds op mysterieuze wijze om het leven kwam. BBC2, 1.20-2.50u.

. Camille Claudel - Violence et passion (Bruno Nuytten, 1988, Frankrijk). Biografisch drama over miskende Franse beeldhouwster, leerlinge, model, rivale en bovenal minnares van Auguste Rodin. Met Isabelle Adjani, Gérard Depardieu. Maandag, TV5, 13.00-16.00u., Frans ondertiteld.