Provincie redt lokale TV West met miljoen

DEN HAAG, 21 MAART. De regionale zender TV-West kan doorgaan met uitzenden. Een meerderheid in de Provinciale Staten van Zuid-Holland is gisteren akkoord gegaan met een financiële steun van 1,2 miljoen gulden aan de zender.

Daarbij is wel als voorwaarde gesteld dat juridisch wordt vastgelegd dat de aandeelhouders voor eventuele verliezen zullen opdraaien. De steun van de overheden is voor twee jaar uitgetrokken. Daarna verwachten ze dat de zender op eigen kracht verder gaat.

Na afloop van een vergadering van de aandeelhouders (Wegener, De Telegraaf, PCM - uitgever van ondermeer deze krant - en Casema) liet de voorzitter, A. Lieverse, weten “tevreden” te zijn dat er een “basis wordt gelegd voor de toekomst van TV West”. De komende weken zullen de aandeelhouders met de overheden om de tafel gaan zitten om de details te bespreken. “We zullen echter geen blanco cheques tekenen”, aldus Lieverse.

Ook hoofdredacteur Hugo Schneider zei blij te zijn met de positieve uitkomst van het voorlopige statenbesluit. “Provinciale Staten hebben vandaag geen onomkeerbare besluiten genomen en alle betrokkenen hebben te kennen gegeven dat ze zo mogelijk door willen met TV West. Ik heb ook de indruk gekregen dat de aandeelhouders er zo over denken.”

De regionale zender die in 1996 in de lucht is gegaan kampt al maanden met grote tekorten, waardoor de aandeelhouders vorige maand dreigden met TV West op te houden. Na weken onderhandelen kwamen de provincie Zuid-Holland, de gemeente Den Haag en staatssecretaris Nuis (Media) met aandeelhouders een reddingsplan overeen. De provincie en gemeente zouden elk 1,2 miljoen gulden tot het jaar 2000 in de zender steken en de gemeente Den Haag een bedrag van 2,4 miljoen gulden. In de Provinciale Staten vroegen met name de fracties van de VVD, de kleine christelijke partijen en D66 zich af of de financiële basis van het business-plan van de zender wel klopte. Ze vreesden dat de aandeelhouders over enige tijd opnieuw om geld zouden vragen. Na een urenlang debat lukte het D66 en de VVD uiteindelijk gisteren om tot een compromis te komen. De Gedeputeerde Staten moeten juridisch laten vastleggen dat de aandeelhouders in ieder geval tot het jaar 2001 doorgaan met de zender en eventuele verliezen moeten ook voor rekening van het bedrijfsleven worden genomen. Vanaf 1 oktober 1999 zal worden bezien of de partijen zich daadwerkelijk aan de voorgestelde afspraken houden.

Na het besluit van de provincie Zuid-Holland, is de provincie Noord-Holland de enige die geen regionale televisiezender steunt. Deze week hield TV West een symbolische reddingsactie onder kijkers en lokale bedrijven. De zender kreeg daarbij toezeggingen van publiek en bedrijven voor een bedrag van 830.000 gulden.