Nieuw banenverlies bij Boeing

SEATTLE, 21 MAART. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing heeft vrijdag opnieuw het verlies van duizenden arbeidsplaatsen aangekondigd. Naast de 12.000 die het bedrijf in december al bekendmaakte, worden er de komende twee jaar nog eens 8200 banen geschrapt.

De nieuwe ontslaggolf vloeit voort uit de fusie met branchegenoot McDonnell Douglas en de overname van de divisies defensie en ruimtevaart van het defensieconcern Rockwell.

Het concern wil enkele activiteiten stroomlijnen en een aantal fabrieken sluiten. Het gevolg zal zijn dat Boeings “areaal” met ruim 15 procent afneemt tot 1,6 miljoen vierkante meter in het jaar 2000, aldus een vrijdag verspreide verklaring van topman Phil Condit. Voor de maatregelen zijn geen extra voorzieningen nodig.

Ook de vier topmanagers van Boeing zelf zullen moeten “bloeden” voor de problemen. Hun basisloon blijft dit jaar gelijk aan dat niveau van vorig jaar. Voor Condit betekent dit nog altijd dat hij 1,3 miljoen dollar (bijna 2,7 miljoen gulden) aan salaris, inclusief toeslagen, zal ontvangen. In 1997 ging zijn basisloon nog 27 procent vooruit tot een bedrag van 885.000 dollar. Het bonusbedrag zakte toen echter wel met 56 procent tot 446.000 dollar.Boeing nam de Rockwell-divisies eind 1996 over. McDonnell Douglas is sinds augustus vorig jaar een onderdeel van Boeing, waar nu 238.000 mensen werken. (ANP)