Melige Plien & Bianca hebben lachers op hun hand

Voorstelling: Changez! door Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman. Gezien: 19/3 in Klein Bellevue, Amsterdam. Tournee t/m 23/12. Inl. (020) 4211221.

Ze hebben sluik slierthaar met een schuifspeldje en dragen seventies-broeken met een bijkleurend vest, de één oranjebruin en de ander gifgroen. Hun wereld is die van de Rivers of Babylon van Boney M en een grammofoonplaat met aerobic-lessen van Doris D, waarbij ze malle dansjes doen. Plien van Bennekom en Bianca Krijgsman, die in 1996 als Plien & Bianca het Cameretten-festival wonnen, spelen een schuifdeuren-achtig spel met de rages van de jaren zeventig die ons nu als zot voorkomen. Meestal wenden ze amateurisme voor, en af en toe trekken ze er een pruillip bij.

Plien & Bianca zijn, kortom, typetjes op wie ik snel uitgekeken ben. Hun eerste avondvullende voorstelling, Changez!, is een aaneenschakeling van losse ideetjes en invalletjes, die te vaak op hetzelfde neerkomen: twee keer een dansje bij een plaat, twee keer een Bean-achtige scène waarin ze mimend reageren op een buitengebeuren dat van de geluidsband komt, en twee keer playbackend op andermans stem(men). Veel anders hebben ze in dit eerste programma niet te bieden, en dat lijkt mij tamelijk weinig. Hun genre is dat van de meligheid, die weliswaar begin jaren tachtig in het cabaret hoogtij heeft gevierd, maar daarna snel weer dood bloedde.

Wel hebben ze intussen al heel wat lachers op hun hand; hun faam heeft zich sinds Cameretten snel verspreid en hun eerste première, donderdagavond, werd luidkeels toegejuicht. Soms heb ik ook wel even gelachen, bijvoorbeeld om de malligheid van een playback-nummer met het toespraakje van koningin Wilhelmina bij haar troonsafstand, om een paar grappige effecten in de weerkerende gesproken brieven (op de geluidsband voorgelezen door hun eindregisseur Kees Prins) en om een scène waarin ze de kinderhoorspelstemmetjes opzetten die ze zich kennelijk herinneren van onbenullige grammofoonplaatjes met sprookjes uit hun jeugd. Maar dat is alles, en dat lijkt me wat weinig.

    • Henk van Gelder