Koning Cambodja weigert gratie voor zijn zoon

PHNOM PENH, 21 MAART. De Cambodjaanse koning Sihanouk weigert om gratie te verlenen aan zijn zoon, de afgezette co-premier prins Norodom Ranariddh. “Papa kan je niet helpen”, aldus de koning in een brief aan zijn “onfortuinlijke” zoon.

De prins, die in Bangkok leeft, werd woensdag bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 jaar wegens samenzwering met de Rode Khmer. Eerder al had Ranariddh, die in juli vorig jaar Cambodja ontvluchtte toen zijn machtsstrijd met co-premier Hun Sen escaleerde, 5 jaar jaar gekregen wegens wapensmokkel.

Als reden voor zijn weigering om Ranariddh gratie te verlenen gaf Sihanouk, die zelf in Peking verblijft, dat het huidige Cambodjaanse bewind (van Hun Sen) hem daartoe geen schriftelijke toestemming heeft gegeven. “Als ik iets zou doen, zou ik de monarchie in gevaar brengen”, zei de koning vanmorgen in Peking, waar hij woont. Met de weigering van Sihanouk komt een Japans vredesplan voor Cambodja in gevaar. Tokio wilde dat Sihanouk zijn zoon gratie zou verlenen, zodat Ranariddh terug kon keren naar Cambodja en zich met de verkiezingscampagne van zijn partij kon gaan bemoeien. De verkiezingen in Cambodja staan gepland voor juli. (AP, AFP)