Grote banken verloren in 1997 marktaandeel op beurs

ROTTERDAM, 21 MAART. De grote banken hebben het afgelopen jaar op de Amsterdamse effectenbeurs een deel van hun marktaandeel moeten afstaan aan kleinere effecteninstellingen. Wel behouden ze hun positie op de ranglijst van omzetverdeling. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde marktcijfers van beursbedrijf Amsterdam Exchanges.

ABN Amro is net als voorgaande jaren de instelling met het grootste marktaandeel op de effectenbeurs. Deze bank neemt 20,9 procent van de handel in aandelen en obligaties voor haar rekening, 2,3 procentpunt minder dan in 1996. De nummer twee op het Damrak, ING Bank, verloor 2,6 procentpunt en komt uit op 14,2 procent. Rabobank blijft staan op de derde plaats en levert slechts 0,3 procentpunt in met een marktaandeel van 9,4 procent. De belangrijkste stijgers op het gebied van effectenhandel zijn MeesPierson, Labouchere, Kas Clearing en JP Morgan.

Ook op de optiebeurs is de top drie onveranderd. Rabobank voert de lijst aan met een marktaandeel van 19 procent, gevolgd door ABN Amro (18,2 procent) en ING Bank (15,2 procent). De eerste twee wisten hun marktaandeel te vergroten terwijl ING Bank twee procentpunt moest inleveren. Meespierson, die op de effectenbeurs een grote stijger is, moet op de optiebeurs terrein inleveren. De zakenbank die eind 1996 door ABN Amro werd verkocht aan verzekeraar Fortis Amev, verloor in 1997 1,5 procentpunt van haar marktaandeel op de beurs voor opties en futures.

Opvallend is de nieuwe ranglijstnotering van Fimat International Banque, een optie- en futurebedrijf dat in 1986 werd opgericht door de Franse bank Société Générale. Het kantoor handelt inmiddels op 33 beurzen over de hele wereld. In 1996 had Fimat nog geen enkel marktaandeel op de Amsterdamse optiebeurs. Nu is het de nummer twee op het gebied van futures met een marktaandeel van 8,7 procent (na MeesPierson: 21,8 procent). In een jaar tijd werd Fimat de elfde partij bij de optiehandel (1,8 procent).

De beurs heeft opnieuw een week van stijgende koersen achter de rug. De graadmeter van de belangrijkste fondsen op de Amsterdamse effectenbeurs, de AEX-index, sloot gisteren met een dagwinst van 19,29 punten op 1120,98 punten. De handel werd beïnvloed door beleggers die hun opties op aandelen uitvoerden omdat gisteren hun optiecontracten afliepen. De index bereikte dinsdag een tussentijds record van 1126,68 punten.Volgende week maken de volgende beursgenoteerde bedrijven hun jaarresultaten over 1997 bekend: Unique, Breevast, Nedcon (maandag), GTI (dinsdag), LCI, Brunel, HAL, HIM Furness (woensdag), Fortis Amev, De Boer, Benckiser, Roto Smeets, Heijmans, Delft Instruments, DICO, Eriks, Fugro (donderdag), SMIT Trafo (vrijdag).