ETEN UIT DE ITALIAANSE SNACKBAR (5)

De electrisch verwarmde dubbele grillplaat waartussen iedere snackbar in Italië de belegde broodjes of de stukken focaccia opwarmt, werd al eerder genoemd in deze snackserie. Het betreft twee platen met geribbeld profiel die op elkaar rusten en scharnierend open- en dichtgaan. Ze zijn er in grote uitvoeringen voor snackbars maar ook in kleine uitvoeringen voor de particulier thuis.

In Nederland zijn die kleine uitvoeringen ook verkrijgbaar en worden tafelgrill genoemd of sandwichmaker. Ze zijn er van onder meer van de merken Bestron, Moulinex, Princess, Severin en De Longhi. De sandwichmakers zijn bedoeld voor tosti's, hamburgers of poffertjes en hebben verwisselbare platen al naar gelang het beoogde. Voor Italiaanse broodsnacks zijn de iets bredere tafelgrills met slechts een geribbeld profiel het handigst aangezien ze behalve voor het verwarmen van pistolets, broodjes en croissants in opengeklapte stand ook gebruikt kunnen worden als grillplaat voor vlees, vis en garnalen. De tafelgrill kan natuurlijk ook in de keuken of op het fornuis onder de afzuigkap worden geplaatst. De apparaten zijn handig schoon te maken en betrekkelijk eenvoudig op te bergen. Vooral het model van Italiaans fabrikaat (De Longhi) laat zich heel compact (met weggewerkt snoer) als een tasje in de kast zetten. Voor wie de ruimte heeft is zo'n tafelgrill een mooi bezit - zeker met het oog op de vingeroefeningen uit de Italiaanse snackbar.

Voor 4 broodjes spinazie met mozzarella: 300 gram wilde spinazie, schoongemaakt en gewassen 1 eetlepel olijfolie zout 4 pistolets (of grote puntbroodjes of (kaas)croissants) 2 mozzarella's, in dikke plakken

Kook de spinazie (inclusief de dikke stelen) met aanhangend vocht 3 minuten op halfhoog vuur in een ruime en gesloten pan tot de groente voldoende is geslonken; keer de groente eenmaal tijdens het koken zodat het blad gelijkmatig gaart. Giet de spinazie af, druk het vocht goed uit de groente en hak de spinazie middelgrof. Roer de spinazie in de schoongespoelde pan samen met 1 eetlepel olijfolie om op laag vuur en breng de groente op smaak met zout. Verdeel de spinazie (die niet warm hoeft te zijn) over vier opengesneden pistolets, verdeel de plakken mozzarella over de spinazie en klap de pistolets dicht. Leg de broodjes 5 minuten tussen hete grillplaten van een tafelgrill of leg ze 5-7 minuten in een hete oven (220° C).

De grote kracht van de hiernavolgende combinatie is de plak bijtgare courgette die het beleg als verfrissend extratje meekrijgt.

Voor 4 broodjes rauwe ham met mozzarella en courgette: 180 gram courgette (1/2 middelgrote courgette) 8 plakken Italiaanse rauwe ham 2 mozzarella's, in plakjes 4 pistolets (of grote puntbroodjes of (kaas)croissants)

Zorg dat het stuk courgette 15 cm lang is, of ongeveer de lengte heeft van het te beleggen broodje. Kook het stuk ongeschilde courgette in kokend en goed gezouten water iets minder dan bijtgaar in circa 8 minuten. Laat de courgette uitlekken en afkoelen en snijd hem in lange plakken van cm dik. Beleg de opengesneden pistolets met plakjes rauwe ham en mozzarella en leg daar bovenop een reep geblancheerde courgette. Leg de broodjes 5 minuten tussen hete grillplaten van een tafelgrill of leg ze 5-7 minuten in een hete oven (220° C) tot ze warm zijn en de mozzarella is gesmolten. Wie de broodjes in de oven legt, moet ze altijd even licht pletten met vlakke hand. Wikkel een uiteinde van de pistolet in een papieren servetje en eten maar.

    • Florine Boucher