Danser van Nationale Ballet overlijdt na val

AMSTERDAM, 21 MAART. De danser Alexander Money-Kyrle, lid van Het Nationale Ballet, is gisterochtend overleden aan de verwondingen die hij eerder deze week opliep ten gevolge van een bedrijfsongeval.

Money-Kyrle viel in de tweeënhalve meter diepe orkestbak van het Amsterdamse Muziektheater, toen hij artistiek leider Wayne Eagling te hulp wilde schieten. Eagling viel tijdens repetities van Romeo en Julia in de orkestbak, omdat hij met zijn rug naar de zaal achteruit liep. Eagling bleef ongedeerd. Vanwege het ongeluk vond de première van Romeo en Julia - een reprise-voorstelling - donderdagavond al geen doorgang. Gisteravond werd ook de tweede voorstelling afgelast, omdat de dansers van Het Nationale Ballet nog te zeer waren aangeslagen, nu door de dood van hun collega. De voorstelling van vanavond gaat wel door.

Money-Kyrle (Plymouth, Engeland, 1962) maakte deel uit van de bezetting van Romeo en Julia. Hij stond tussen de coulissen terwijl Eagling aanwijzingen stond te geven. Hij zag Eagling achteruit lopen en vallen en schoot zo snel te hulp, dat hij zelf een misstap maakte, ook in de orkestbak viel en daar op zijn hoofd terecht kwam. Hij liep een ernstige schedelbasisfractuur op en een halsslagaderlijke bloeding, vermoedelijk omdat hij op een muziekstandaard viel. Hij onderging direct na het ongeluk twee operaties. De dansers van Het Nationale Ballet die het ongeluk zagen gebeuren, worden bijgestaan door trauma-deskundigen.

Money-Kyrle wordt volgende week in Engeland begraven. Hij was sinds 1987 in dienst van Het Nationale Ballet, sinds 1989 in de rang van coryphee. Het gezelschap en medewerkers van Het Muziektheater hebben hem gistermiddag in besloten kring herdacht. De Arbeidsinspectie heeft een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeluk. Volgens de veiligheidsdienst van Het Muziektheater waren de omstandigheden normaal en in geen enkel opzicht in strijd met de richtlijnen.