Clinton versoepelt sancties tegen Cuba

WASHINGTON/ HAVANNA, 21 MAART. De Amerikaanse president Clinton heeft om humanitaire reden besloten enkele sancties tegen Cuba op te heffen. Dat heeft zijn woordvoerder gisteren bekendgemaakt.

Zo worden directe humanitaire chartervluchten vanuit de VS, die in 1996 werden verboden, weer toegestaan. Ook mogen Cubaanse ballingen geld - maximaal 300 dollar per kwartaal - naar achtergebleven familieleden overmaken. Dit betekent een herstel van de situatie die bestond vóór 1994. Bovendien wordt de verkoop van medicijnen en andere medische goederen vergemakkelijkt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, waarschuwde later dat de maatregelen “geen wijziging weerspiegelen van de politiek” van de Verenigde Staten. Zij zei dat Washington zijn embargo tegen Cuba handhaaft, evenals de wet Helms-Burton, die voorziet in sancties tegen bedrijven die met Cuba handel drijven.

De Cubaanse leider Fidel Castro reageerde meteen verheugd. Castro omschreef in een vraaggesprek met het televisiestation CNN de verlichting van de sancties als “positief en constructief”. De maatregelen “kunnen helpen een beter klimaat te scheppen voor een verbetering van de betrekkingen tussen de VS en Cuba”. De Cubaanse president zei te hopen dat de relaties tussen beide landen ooit worden genormaliseerd. De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Roberto Robaina, liet zich echter negatief uit over de Amerikaanse maatregelen. In Genève, waar hij de zitting van de VN-Commissie voor de Rechten van de Mens bijwoont, sprak hij van een “cosmetische operatie”. “Wij zijn niet geïnteresseerd in kruimels, in een zogenaamde politiek van soepelheid. Voeding mag niet worden gebruikt als een instrument van politieke pressie.”

Witte Huis-woordvoerder McCurry zei gisteren dat de jongste stappen in overeenstemming zijn met de fundamenten van de Amerikaanse politiek ten aanzien van het communistische bewind over Cuba. Die politiek omvat druk op de Cubaanse regering, humanitaire steun voor het Cubaanse volk het bevorderen van democratie en mensenrechten, en “veilige, legale en ordelijke migratie”. Volgens McCurry hoopt president Clinton “te bouwen op de invloed” van het bezoek van paus Johannes Paulus aan Cuba, afgelopen januari, “om de rol van de kerk (..) te steunen en het Cubaanse volk te helpen voorbereiden op een overgang naar de democratie”. (Reuters, AFP, AP)