CDA mag zich grootste lokale partij noemen

DEN HAAG, 21 MAART. Het CDA mag zich 'de grootste lokale partij' van het land blijven noemen. Een klacht over deze benaming door de vereniging van lokale partijen is afgewezen door de reclame codecommissie.

Het CDA had zichzelf zo genoemd in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen drie weken geleden. In de zendtijd voor politieke partijen werd toen een spotje vertoond dat eindigde met de uitspraak: “Er valt weer wat te kiezen. Het CDA, de grootste lokale partij van Nederland.” De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van vier jaar geleden, toen de christen-democraten ondanks fors verlies de grootste partij waren gebleven, had tot deze uitspraak geïnspireerd.

De Vereniging Plaatselijke Politieke Groeperingen (VPPG), representant van de lokale partijen die vier jaar geleden alles bij elkaar op de tweede plaats eindigden, vond de benaming ronduit “misleidend”. “Een lokale lijst is een lijst die aan de gemeenteraadsverkiezingen deelneemt zonder binding met een nationale partij”, aldus de verenigde lokale partijen tegenover de reclame codecommissie.

Deze oordeelt nu dat “de gewraakte zinsnede” doorgaans zo zal worden begrepen dat de christen-democraten “op lokaal niveau” de grootste partij vormen. “Voor zover dat niet reeds van algemene bekendheid moet worden geacht”, blijkt ook uit het spotje dat het gaat om een landelijke partij “die ook lokaal actief is”.

Overigens bleef het CDA ondanks een licht verlies bij de gemeenteraadsverkiezingen van drie weken geleden de grootste partij. De PvdA werd tweede in grootte, de lokale partijen staan op nummer drie.