Bieden aanwijzing voor afspel

Verleden week de halve finale Tas, de week daarvoor het Nederlands kampioenschap gemengde paren. Het zijn drukke tijden voor de toernooispelers in Nederland, die hun vrije weekends tot een minimum zien gereduceerd. Uit beide kampioenschappen twee aardige spellen. Eerst eentje uit de Tas, het Nederlands kampioenschap open paren, waaraan jaarlijks zo'n tienduizend spelers mee doen. In de halve eindstrijd te Zoetermeer kwam dit spel ter tafel:

Op heel wat tafels luidde het bieden:

West startte met en speelde na. Hoe dien je als leider het contract af te wikkelen? Zo op het oog heb je vier verliezers: drie in schoppen en een in klaveren. Nu de verdediging de schoppen nog niet heeft aangevallen, is er een mogelijkheid dat op en een hoge ruiten twee schoppentjes uit zuid kunnen worden weggewerkt. Derhalve zal je moeten kiezen hoe je de ruitenkleur aanpakt: , ruiten naar de boer (in de hoop dat de vrouw goed zit) of of , , ruiten getroefd (in de hoop dat de vrouw ergens derde zit), waarna je naderhand met troef oversteekt om van te genieten. Heb je een aanwijzing om een logische keus te maken? Ja zeker. Oost zal voor zijn 2♠ bod minstens over een vijfkaart schoppen moeten beschikken. In dat geval heeft west een singleton schoppen, waar hij normaliter mee zou zijn gestart. Nu dat niet gebeurde, mag je veronderstellen dat west een renonce schoppen heeft en oost dus AHVB10-zesde van die kleur. Zou oost ook nog in het bezit zijn van dan had hij met zo'n zware kaart vrijwel zeker nog eens 4♠ geprobeerd. Ergo, de kans dat oost heeft, is niet groot zodat je bij west dient te zoeken. Dus, troef de tweede klaveren af, trek de troeven, snij op waarna en de negende en tiende slag zijn. In de praktijk werkte dit. Overigens, ook volgens de kansberekening is spelen op vrouw-derde voor of achter inferieur aan de simpele snit: 36,6 tegen 50,5 procent. Het hele spel lag als volgt:

Over het NK gemengde paren, gewonnen door het jeugdige duo Femke Hoogweg en Ricco van Prooijen, berichtte ik u vorige week al. Uit deze titelstrijd nog een aardig afspeelprobleem, waarbij het bieden weer de cruciale aanwijzing geeft:

Op sommige tafels ging het zo:

Tegen 4♠ kwam west uit met en ging door met de heer en de vrouw. Hoe ga je dit afspelen? Zonder aanwijzingen is de meest voor de hand liggende speelwijze om te proberen tien slagen in de cross-ruff te maken. Daarbij zal je, voor je de troeven trekt, eerst en moeten incasseren. Hier is dat uit den boze, omdat west de harten zal aftroeven. Een goede leider zal, gewaarschuwd door het biedverloop, zich verlaten op een ander speelplan. Hij troeft de derde klaveren en speelt drie hoge troeven. Inmiddels weet hij behoorlijk wat van de verdeling van oost: zes harten, twee schoppen en vermoedelijk drie klaveren. De winnende speelwijze ligt nu voor de hand. Incasseer en , sla en laat een harten doorlopen naar oost. Deze mag, beroofd van zijn ruiten-exit, twee kaarten voor het einde, harten spelen in de H-B vork van dummy: tien slagen. Overigens, het contract kon down met kleine klaveren start. Oost kan in die kleur twee keer aan slag worden gebracht om west hartenaftroevers te geven. Onwaarschijnlijk.

    • Jan van Cleeff