Wegens sluiting Vilvoorde; Zware boete voor topman van Renault

BRUSSEL, 20 MAART. Renault-topman Louis Schweitzer is vanochtend door de rechtbank in Brussel veroordeeld tot een boete van 10 miljoen franc. Reden is dat hij de werknemers van de Renault-vestiging in Vilvoorde niet op tijd heeft ingelicht over de sluiting van hun fabriek.

Het is uitzonderlijk dat een burgerlijke rechtbank een dergelijk oordeel uitspreekt over een arbeidsconflict met een buitenlandse werkgever. De Belgische justitie had zelf de Renault-topmannen gedagvaard omdat zij de Belgische arbeidswetgeving bij de sluiting van Renault-Vilvoorde niet zouden hebben nageleefd.

De rechtbank was hard in zijn oordeel en verweet Schweitzer minachting voor zijn werknemers. Ook de Belgische directeur van de fabriek in Vilvoorde, die vorig jaar werd gesloten, kreeg een boete opgelegd van 10 miljoen franc (ruim 550.000 gulden), zij het voorwaardelijk. De werknemers en de vakbonden, die zich zogeheten 'burgerlijke partij' hadden gesteld, krijgen 1 franc morele schadevergoeding. Tegen Schweitzer was een boete geëist van 20 miljoen franc.

“Voor Renault is 10 miljoen boete niet zo'n hoog bedrag”, reageerde vanmorgen een woordvoerder van de grootste Belgische vakbond, de christelijke ACV. “Deze veroordeling is inderdaad uitzonderlijk, maar het is ook heel uitzonderlijk dat in België het sociaal overleg niet wordt gerespecteerd.”

Schweitzer verloor eerder al twee gerechtelijke procedures. De arbeidsrechtbank in Brussel verklaarde in april de sluiting onwettig. Het Franse Hooggerechtshof in Versailles oordeelde in mei dat de Europese ondernemingsraad moest worden geraadpleegd.

De sluiting van Renault-Vilvoorde, waar 3.100 mensen werkten, draaide uit op een van de grootste sociale conflicten in de Belgische geschiedenis. Maandenlang werd het fabrieksterrein bezet en. Onder druk van de protesten werd een uitgebreid sociaal plan uitgewerkt. Inmiddels zijn nog zo'n zevenhonderd Renault-arbeiders werkloos.

    • Birgit Donker