Waardering voor kraker van computer Pentagon

JERUSALEM/ WASHINGTON, 20 MAART. De Israelische premier Netanyahu heeft gisteren de woensdag in Israel gearresteerde computerkraker Ehud Tenebaum geprezen. “Erg goed”, aldus Netanyahu, gevraagd naar de computerkraak, waaraan hij direct toevoegde: “Maar ook heel gevaarlijk”.

De 18-jarige Tenebaum, die zichzelf the Analyser noemt, wordt beschouwd als de hoofddader van een serie computerinbraken in de bestanden van het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het ministerie bestempelde de inbraken als de best georganiseerde en meest systematische computeraanval ooit uitgevoerd op het Pentagon. De Analyser zou niet zijn doorgedrongen tot geheime informatie.

Samen met twee 18-jarige Amerikanen uit Californië maakte de jonge Israeliër gebruik van een fout in de systeembeveiliging. Amerikaanse specialisten van de federale recherche FBI hebben er weken over gedaan om de Analyser op te sporen. Hij werd gisteren veertien uur lang verhoord door een speciale Israelische politie-eenheid voor computerinbraken. De politie verklaarde dat Tenebaum handelde uit nieuwsgierigheid, niet uit winstbejag of criminele overwegingen, en zich tijdens het verhoor coöperatief opstelde. Ook de twee 18-jarige Amerikanen in Californië zijn aangehouden en kunnen worden vervolgd, aldus de FBI. De drie, die hebben bekend te zijn doorgedrongen in Amerikaanse en Israelische militaire informatiesystemen, zijn onder huisarrest geplaatst in afwachting van verder onderzoek.

De FBI verklaarde dat ook commerciële computersystemen in de Verenigde Staten het slachtoffer zijn geworden van computerpiraten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft vorige maand een speciale afdeling opgericht die zich met computerdelicten bezighoudt.

De directie van Tenebaums middelbare school beschreef de computerkraker als een briljante leerling. (AP, Reuters, AFP)