Voetbalroman gaat niet naar drukker uit angst voor claims

ROTTERDAM, 20 MAART. Uitgeverij Veen heeft besloten het nieuwe boek van Jan Tetteroo voorlopig niet naar de drukker te sturen uit vrees voor schadeclaims van Patrick Kluivert en andere Ajax-voetballers. De fantastische Boris Engel, Tetteroo's vijfde roman die volgende maand zou verschijnen, is een sleutelroman over de voetbalwereld. In het boek krijgt een journaliste de opdracht om een seizoen lang columns over de voetbalsport te schrijven. In haar stukjes brengt ze onder meer de affaire-Kluivert, Boris Engel in het boek, ter sprake.

Jan Tetteroo is een pseudoniem, waarachter het schrijversduo Hans Münstermann en Jacques Hendriks schuilgaat. “Wat ons nu overkomt is verschrikkelijk”, zegt Hendriks. “We hebben twee jaar aan deze roman gewerkt en alles is klaar. Wij beschouwen dit publicatieverbod als een moordaanslag op de schrijver Jan Tetteroo.” Behalve Kluivert zouden ook spelers als Winston Bogarde en Clarence Seedorf wel eens aanleiding kunnen zien om naar de rechter te stappen, vreest de uitgever.

“In onze ogen is die vrees ongegrond”, zegt Hendriks. “Er wordt wel flink over de affaire-Kluivert verteld en we hebben daarbij ook rijkelijk geput uit wat er allemaal in de kranten heeft gestaan. Toch is het puur fictioneel wat er in het boek staat.”

“Uitgeverij L.J. Veen tracht met de auteurs tot een oplossing te komen die de uitgever is staat stelt het overigens voortreffelijk geschreven manuscript te publiceren”, laat Veen in een persbericht weten. “We hopen volgende week meer duidelijkheid te hebben”, licht directeur A. de Groot toe. De laatste roman van Tetteroo, Protocol Overspel (1997), staat op de longlist voor de Libris Literatuurprijs en was ook genomineerd voor een Gouden Uil.