Van Miert: cijfers Crédit Lyonnais zijn niet legaal

PARIJS, 20 MAART. De Franse staatsbank Crédit Lyonnais “is er weer bovenop”, zegt directievoorzitter Jean Peyrelevade. CL heeft in 1997 ruim 1 miljard gulden winst gemaakt. Maar volgens Europees Commissaris Van Miert rekent de bank niet goedgekeurde staatssteun mee, de cijfers zijn daarom “illegaal”.

In Parijs is beheerst gereageerd op de onverwachte reprimande uit Brussel. Het ministerie van Financiën verwacht binnen enkele weken een besluit van de Commissie over de laatste versie van het steunprogramma voor Crédit Lyonnais. De Franse bank leed in de laten jaren '80 en vroege jaren '90 grote verliezen, vooral op films en onroerend goed. De redding van CL kost de Franse belastingbetaler in totaal zeker 50 miljard gulden.

Minister Strauss-Kahn (Financiën en Economie) onderhandelt al maanden met Van Miert over Crédit Lyonnais. Parijs heeft tot drie keer de beurs geopend om de technisch failliete staatsbank te redden.

In ruil voor het accepteren van die miljarden-injecties verlangt Van Miert een aanzienlijke beperking van de ambities van CL. Verschillende buitenlandse dochterbanken, waaronder de Nederlandse, zijn al afgestoten.

Nu wil hij dat Parijs opnieuw kiest: of in de VS, of in de rest van Europa of in Frankrijk krimpen om concurrentievervalsing tegen te gaan.

De winst van ruim een miljard is berekend nadat een voorziening van 1,1 miljard gulden voor Aziatische tegenvallers was getroffen. Voor 1998 wordt een rendement van 10 procent verwacht. Directeur Peyrelevade gaf toe dat hij “om technische redenen” was uitgegaan van goedkeuring uit Brussel.

Van Miert denkt daar anders over: “Steunmaatregelen kunnen pas worden uitgevoerd nadat goedkeuring is verkregen”. De huidige onenigheid gaat om een lening van een miljard gulden aan Crédit Lyonnais die, anders dan in het eerste reddingsplan beloofd, is kwijtgescholden.