'Turkije stuurde hitteam'

ROTTERDAM, 20 MAART. De Turks-Koerdische zakenman H. Baybasin heeft bij justitie in Rotterdam een klacht ingediend tegen de Turkse overheid. Dat heeft zijn advocaat V. Koppe vanmorgen bevestigd. Volgens de in ons land verblijvende Baybasin heeft Turkije vorige maand een zogenoemd 'hitteam' gestuurd om hem te vermoorden.

De Turkse parlementariër M.Isik van de sociaal-democratische volkspartij CHP in Ankara heeft over deze kwestie gisteren schriftelijke vragen gesteld aan de Turkse minister-president Yilmaz.

Het college van procureurs-generaal is geïnformeerd over deze aangifte.

Begin februari kreeg Baybasin een tip van vrienden in Turkije dat een aanslag op hem zou worden gepleegd. Dat was al de tweede keer; ook in augustus vorig jaar zou er een speciale eenheid van de Turkse geheime politie op de zakenman afgestuurd zijn. Volgens de informanten van de zakenman was de aanvoerder van het nieuwe moordcommando M. Marsil, een politieman uit Diyarbakir. Eén van de twee andere leden van het hitteam staat in Turkije bekend als 'killer'. Naar verluidt lokten medewerkers van Baybasin de leider van het team na aankomst in Nederland in de val en namen hem zijn paspoort af. Het betrof een speciaal, diplomatiek paspoort dat een groot aantal (buitenlandse) stempels bevat.

De Turkse parlementariër Isik wil van de Turkse premier precies weten met welk doel de politieman in gezelschap van twee assistenten naar Nederland is gereisd. Ook wil hij antwoord op de vraag hoe een gewone politieman aan een diplomatiek paspoort komt. Volgens Baybasin werkt Marsil voor een speciale afdeling van het ministerie van Justitie die geheime opdrachten uitvoert, inclusief liquidaties.

Baybasin verblijft reeds enige jaren in Nederland en heeft een asielverzoek ingediend. Tot nu toe is hem steeds een verblijfsvergunning geweigerd. Eén van de redenen is dat de zakenman door de Turkse overheid wordt beschuldigd van drugshandel. Baybasin ontkent niet dat hij zich hiermee in het verleden heeft beziggehouden, maar hij is er naar eigen zeggen jaren geleden al uitgestapt. Daarna heeft hij via diverse media onthuld welke hooggeplaatste militaire, justitiële en politieke personen in Turkije bij de drugshandel betrokken zouden zijn.

Dat is volgens Baybasin de ware reden dat de Turkse autoriteiten om zijn uitlevering hebben gevraagd. Een verzoek waar minister Sorgdrager van Justitie aan wilde voldoen in de zomer van 1997. De zakenman vreest te worden vermoord zodra hij in een Turkse gevangenis zal zijn ondergebracht. Daarom heeft hij zijn uitlevering aangevochten, en met succes. In oktober vorig jaar bepaalde de rechter in kort geding dat Baybasin inderdaad ernstig moet vrezen voor zijn leven en bepaalde dat hij voorlopig in Nederland kan blijven.