Taille van één meter: hoge kans op ziekten

ROTTERDAM, 20 MAART. De taille-omvang is een net zo goede maat om de kans op overgewichtsziekten vast te stellen als de ingewikkeld te berekenen Quetelet-index. Mannen met een taille groter dan 102 centimeter lopen een viermaal zo grote kans op 'ouderdomsdiabetes', op hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte.

Bij vrouwen met een taillemaat boven de 88 centimeter zijn die kansen weliswaar iets lager, maar toch zo hoog dat mannen en vrouwen met die heupomvangen het doel van gerichte gezondheidsvoorlichting moeten zijn. De dikke mensen voelden zich ook tweemaal zo vaak beperkt in hun dagelijkse leven en hadden vaker last van lage rugpijn.

Dit schrijven de voedingsonderzoekers dr. M. Lean en dr. T.S. Han van de universiteit van Glasgow en de epidemioloog dr. J. Seidell van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne in de vandaag verschenen aflevering van het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. De gezondheidsrisico's van de dikke mensen in het onderzoek werden vergeleken met de mensen met normaal postuur (mannen met taille-omvang kleiner dan 94 centimeter en vrouwen met taille kleiner dan 80 cm). De onderzoekers maten de heupomvang van bijna 13.000 mensen in Amsterdam, Maastricht en Doetinchem. Deze mensen doen mee aan het zogenoemde MORGEN-onderzoek. Dit is een acroniem voor Monitoring Risk Factors and Health in the Netherlands.

De taille-omvang werd gemeten op een hoogte boven het darmbeen (de bovenkant van het heupbeen) en onder de onderste rib. De taillemaat is in de gezondheidsvoorlichting veel makkelijker te hanteren dan de tamelijk ingewikkelde Quetelet-index die een aantal jaren als ideale maat voor het bepalen van overgewicht werd gehanteerd.

De Quetelet-index (QI) is het gewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters. Iemand met een QI boven de 25 heeft matig overgewicht, boven de 30 is sprake van vetzucht.

Een QI van 20 tot 25 duidt op een normaal gewicht. De onderzoekers hebben nu aan de hand van de gegevens van de MORGEN-onderzoek aangetoond dat de Quetelet-index en de taillemaat op vrijwel dezelfde wijze samenhangen met de risicofactoren voor chronische ziekten.

Overgewicht in de Nederlandse bevolking neemt nog steeds toe. De gezondheidsvoorlichting zal zich in de toekomst vaker richten op mensen met overgewicht.