Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het toenemend aantal fusies tussen grote concerns zoals Vendex en Bijenkorf (KBB) en een opleiding tot concertmeester. Violist Jaap van Zweden vindt dat er een gebrek is aan goede concertmeesters en is in samenwerking met het conservatorium van Enschede een opleiding begonnen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Slot van de achtergrondreportage over de groei van Schiphol. Ned.1, 20.23-20.55u.

Nova. Aandacht voor de protesten tegen het dumpen van zwaar radioactief afval in de Duitse plaats Ahaus dat op ruim 10 kilometer van de Nederlanse grens ligt. Verder een opknapbeurt van 70 miljoen gulden voor Lelystad en een portret van schrijver Moses Isegawa die onlangs debuteerde met het boek Abessijnse kronieken. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Tomorrow's world: Megalab'98. Speciale aflevering t.g.v. wetenschapsweek. Met een bijzondere live-uitvoering van de Turing-test: hoe stel je vast of je communiceert met een computer of met een levend mens. Jazz-saxofonist Courtney Pine waagt een poging. Verder telefonisch wijnproeven en de winnaar van de boemerang-wedstrijd. BBC1, 21.00-21.30u.

SPORT

Sportpaleis De Jong. Op de massagetafel ligt voormalig Oranje-keeper uit de jaren vijftig Frans de Munck die de bijnaam van zwarte panter had. Tevens een dubbelportret van de judoka's Cor en Dennis van der Geest (vader en zoon). Ned.3, 20.28-21.03u.

AMUSEMENT

Dit was het nieuws. Seizoensfinale van dit licht satirische programma met als gasten Paul de Leeuw en 'breekijzer' Pieter Storms. Ned.2, 21.27-22.07u.

It's my life. Special over AC Milan-voetballer Patrick Kluivert die o.a. over zijn 'littekens' vertelt en hoe het voelt om door 80.000 supporters te worden uitgefloten. SBS6, 21.55-22.30u.

MUZIEK

Lola da musica. Gesprek met leden van de Britse groep Propellerheads en een portret van de platenmaatschappij die hen groot maakte: Wall of Sound. Ned.3, 19.59-20.28u.

Rock Legenden. Portretten van rockacts van Bruce Springsteen, Genesis en U2. Bij Springsteen aandacht voor zijn live-reputatie en bij U2 aandacht voor de vele tegenstellingen die de band oproept. Duitsl.2, 010-3.10u.

KUNST

Hardtalk. Gesprek met producer Debbie Allen van Steven Spielbergs film over het 19de-eeuwse slavenschip Amistad. Onder de zwarten aan boord breekt een revolutie uit. De film is voor verschillende categorieën van de Oscar-prijzen genomineerd. BBC World, 20.30-21.00u.

Panorama vrijdag. Kunsthistorica Botine Koopmans gaat in Den Haag op zoek naar antiek straatmeubilair; DJ Baby Goldfinger geeft een lesje in 'kotten' en 'scratchen'; modetekenaar Pieter 't Hoen tussen modefotografen in Parijs en het maken van clips en commercials met het filmprocédé van super-8 en 16 mm. Ned.3, 23.18-23.58u.

FILM

Cat's Eye (Lewis Teague, 1985, VS). Wisselvallig griezeldrieluik naar verhalen van Stephen King, waaronder 'Quitters, Inc.' en 'The Ledge'. Met Drew Barrymore, James Woods. RTL5, 20.30-22.20u., met reclame.

Stargate (Roland Emmerich, 1994, VS). Science-fiction-avontuur van de latere regisseur van 'Independance Day', qua aankleding geïnspireerd op 'Dune' (David Lynch, 1984). Amerikaanse militaire eenheid o.l.v. Kurt Russell stelt orde op zaken in buitenaards Derde Wereldland. Even ambiteus als hol. Veronica, 21.05-23.15u., onderbroken door reclame.

The Quick and the Dead (Sam Raimi, 1995, VS). Sharon Stone is een heuse gunslinger - met echte blaffers - in één grote verwijzing naar westerns als 'Once upon a Time in the West' en 'A Fistful of Dollars'. Met Gene Hackman als routineuze bad guy en een bijrol van Leonardo Dicaprio. Belg.2, 21.15-23.04u.

The Client (Joel Schumacher, 1994, VS). Solide publieksthriller naar bestseller van John Grisham ('The Firm', 'The Pelican Brief'). Advocate Susan Sarandon ontfermt zich over tiener die tegen de mafia zou kunnen getuigen en derhalve op de hielen wordt gezeten door zowel FBI als boeven. Met Tommy Lee Jones weergaloos als openbare aanklager. BBC1, 22.30-0.30u.

. Bugsy (Barry Levinson, 1991, VS). Prachtig aangeklede en elegant gefotografeerde filmbiografie buigt zich over de laatste levensjaren van Benjamin Siegel (1906-1947). Co-producent Warren Beatty geeft overtuigend gestalte aan de explosieve gangster, de ijdele psychopaat en de visionair die gefascineerd was door Hollywood en Las Vegas bouwde. Ook met Annette Bening, Harvey Keitel, Ben Kingsley, Elliott Gould, Joe Mantegna. Ned.1, 23.25-1.33u.

Le confessional (Robert Lepage, 1995, Canada/Engeland/België). Zie film-vooraf. Belg.2, 23.25-1.00u.

. House of Games (David Mamet, 1987, VS). Beheerst kunstmatig regiedebuut van toneelschrijver Mamet is ingenieuze psychologische thriller. Psychiater Lindsay Crouse verdiept zich eerder met ongezonde dan met academische belangstelling in de werkwijze van beroepsoplichter Joe Mantegna. En wordt net als het publiek bij de neus genomen. SBS6, 23.35-1.25u.

Blind Vision (Shuki Levy, 1990, VS). Hitchcockiaanse thriller waarin labiele Lenny Von Dohlen overbuurvrouw Deborah Shelton pleegt te begluren en in een dwaze bui een van haar minaars ombrengt. BBC1, 1.00-2.30u.

The Biggest Bundle of Them All (Ken Annakin, 1968, VS). Lichtgewicht-misdaadkomedie. Gepensioneerde gangster Vittorio de Sica helpt zijn amateur-ontvoerders een trein te beroven. Ook met Robert Wagner en Raquel Welch. Duitsl.1, 2.05-3.50u., nagesynchroniseerd.