Schermutselingen Servische en Albanese betogers

PRIINA, 19 MAART. Servische betogers en Albanese omstanders zijn elkaar gistermiddag te lijf gegaan in Priina, de hoofdstad van de provincie Kosovo. Ze sloegen elkaar met stokken en gooiden stenen. De politie dreef de partijen uiteen met traangas.

Naar schatting 40.000 Servische betogers marcheerden gistermiddag met Servische vlaggen door Priina, als antwoord op een betoging van zo'n 20.000 Albanezen in de ochtenduren. Voorbijgangers werden soms gedwongen het traditionele Servische teken van de drie gespreide vingers te maken. De demonstratie was goed georganiseerd, sympathisanten uit omliggende steden werden met bussen aangevoerd. Ook in andere steden in Kosovo, zoals PeEÉc, Prizren, Gnjilane en Urovac trokken duizenden Serviërs de straat op om te protesteren tegen wat werd genoemd het “Albanese terroristische seperatisme”.

Tijdens de schermutselingen in Priina moesten ook buitenlandse journalisten het ontgelden. Ze werden door boze Servische burgers bespuugd en bedreigd. “Ons land uit, buitenlandse spion”, riep een stokoud vrouwtje. Een Belgische cameraman van het Waalse station RTBF werd tegen de grond geslagen en geschopt tot hij het bewustzijn verloor. Zijn camera werd vernield. Een Oekraïense journalist moest zijn camera inleveren, net als een ploeg van de Amerikaanse tv-zender ABC. De ABC-ploeg had dubbel pech: hun auto werd zwaar toegetakeld, waarschijnlijk door Albanezen. De auto had een kenteken uit Belgrado. Ook elders vernielden Albanese jongeren Servische auto's en bussen.

Gisteravond reden kolonnes van tientallen auto's toeterend en met knipperlichten langzaam rondjes door de stad. Uit de ramen hingen jongens die met vlaggen van de Servische Eenheidspartij van de etnische zuiveraar en mafioso Arkan zwaaiden. Ze zongen Servische krijgsliederen. Veel auto's hadden kentekens uit Montenegro. Elders in de stad galmde op enkele plaatsen keihard turbofolk tussen de flatgebouwen. Servische jongeren van het soort dat hier als 'dieseljeugd' wordt omschreven, dansten en zongen op balkons. Hun Albanese buren sloten de gordijnen. De sfeer was als na een gewonnen voetbalwedstrijd.

In Grand Hotel in Priina werd de lobby gisteravond plots bevolkt door Montenegrijnen, die soms een dreigende houding aannamen tegenover buitenlanders. Volgens een Montenegrijnse journalist is vandaag een groep Montenegrijnen naar Priina gereisd om de Serviërs daar bij te staan. Hij omschreef hen als “experts in massacontrole”, een eufemisme voor relschoppers.

    • Coen van Zwol