Rusland verkoopt driekwart van oliefirma Rosneft

MOSKOU, 20 MAART. De Russische regering heeft besloten bij de komende privatisering van het olieconcern Rosneft een belang van 75 procent plus een aandeel aan te bieden, zo heeft persbureau Interfax vanmorgen gemeld.

Eerder was tot ongenoegen van buitenlandse belangstellenden als Shell gesuggereerd dat slechts 50 procent plus een aandeel te koop zou zijn. In het allereerste plan was ook sprake van 75 procent. Toen dat werd teruggeschroefd naar 50 procent en de regering ook nog een “gouden aandeel” leek te willen hebben om belangrijke beslissingen te kunnen blokkeren, gaf Shell te kennen weinig interesse meer te hebben. Shell heeft met de Russische energiebedrijven Gazprom en Lukoil een alliantie gevormd voor het uitbrengen van een bod. British Petroleum en zijn Russische partner Uneximbank azen ook op Rosneft.