Ramsj

K.H. Voous: In de ban van vogels. Ornithologisch biografisch woordenboek van Nederland. Gebonden, Scheffers 1995, van ƒ 79,90 voor ƒ 29,90. Donner Rotterdam. Steven Sterk Utrecht.

Standaardwerk over de beoefening van de ornithologie (vogelkunde) in Nederland. Meer dan 500 ornithologen uit deze eeuw komen in het boek aan de orde, niet alleen 'professionals' maar ook opvallend veel amateurs zoals mr Haverschmidt, president van het Hof van Justitie in Paramaribo (1946-1968) en tevens grondlegger van de huidige avifaunistische kennis van Suriname. Aardig en toegankelijk geschreven boek, ook bestemd voor buitenstaanders die geïnteresseerd zijn in 'het vreemde, onsamenhangende, maar toch aan elkaar klevende volkje dat zich ornithologen noemt', aldus Voous in zijn inleiding.

Bij Donner is ook te vinden: Roger Tory Peterson: the art and photography of the world's foremost birder, een fraai uitgegeven overzicht van het vele en gevarieerde werk dat Peterson in zijn lange loopbaan maakte, met nadruk op tekeningen van Noord-Amerikaanse en Britse vogelsoorten, en Petersons specialiteit bij uitstek: de pinguïn (gebonden, van ƒ 186,95 voor ƒ 37,50).

    • Henk Lagerwaard