Ramsj

James Baldwin: Een ander land. Paperback, De Bezige Bij 1995, van ƒ 49,90 voor ƒ 14,90. De Slegte.

De vierde (Nederlandse) druk van deze kloeke roman uit het begin van de jaren zestig, het verhaal van een niet erg succesvolle groep kunstenaars in New York. Veel bekende thema's van Baldwin komen aan bod: homoseksualiteit, racisme, eenzaamheid en het leven aan de zelfkant van de maatschappij. Nog altijd goed leesbaar, ook al is het sombere sociaal-realisme, de uitleggerigheid van sommige passages, en Baldwins hang naar schokkende (of schokkend bedoelde) beelden wel eens irritant.

Ook bij De Slegte: Het leven vóór de mens, een roman uit 1979 van de Canadese schrijfster Margaret Atwood met als onderwerp (zoals zo vaak in haar werk) de moeizame relatie tussen mannen en vrouwen, in dit geval tussen de wat laconieke Nate en zijn overspelige, met zichzelf overhoop liggende vrouw Elizabeth. Goed en beeldend geschreven, met een onnadrukkelijk maar effectief gevoel voor humor (paperback, van ƒ 45,- voor ƒ 12,90).

    • Henk Lagerwaard