Plannen voor aankoop van late Mondriaan

ROTTERDAM, 20 MAART. Het Stedelijk Museum in Amsterdam en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam hopen in samenwerking met de Vereniging Rembrandt het schilderij Victory Boogie-Woogie van Piet Mondriaan naar Nederland te halen. Dit heeft directeur Chris Dercon van Boijmans vanmorgen desgevraagd bevestigd. De wens om het werk van Mondriaan werd onlangs geuit tijdens een bijeenkomst van museumdirecteuren.

De Amerikaanse particulier die het schilderij nu bezit, is inmiddels benaderd. Onduidelijk is of deze ook bereid is de Mondriaan te verkopen en hoe concreet de pogingen zijn om het schilderij naar Nederland te halen. “Daar kan ik geen mededelingen over doen”, aldus Dercon. “Het schilderij staat al vele jaren op verlanglijstjes van Nederlandse museumdirecteuren. Als zich op moment een mogelijkheid voordoet, dan moeten we kunnen toeslaan. Het is moeilijk te voorspellen wat het zal gaan kosten. Misschien 35 miljoen, misschien wel meer.”

Het benodigde geld zou moeten komen uit een nationaal aankoopfonds voor kunst. Staatssecrataris Nuis zei onlangs dat er bij de komende kabinetsformatie tot het instellen van zo'n fonds zou moeten worden besloten. Dercon: “Dit zou een mooie eerste aankoop zijn. Deze Mondriaan is de Nachtwacht van de twintigste eeuw.” Het schilderij zou eigendom moeten worden van het Haagse Gemeentemuseum, dat de grootste collectie Mondriaans in Nederland heeft, maar beschikbaar moeten zijn voor alle Nederlandse musea.

Piet Mondriaan schilderde Victory Boogie-Woogie in 1943-'44.