Pakistan wil dialoog met India hervatten

NEW DELHI, 20 MAART. Premier Nawaz Sharif van Pakistan heeft de nieuwe regering van India vanochtend opgeroepen de dialoog met zijn land te hervatten.

In een boodschap aan de nieuwe Indiase premier, Atal Behari Vajpayee, nodigde Sharif de Indiase regering uit nauw samen te werken om een “tijdperk van duurzame vrede en stabiliteit in te luiden”. De regering van Vajpayee werd gisteren in New Delhi geïnstalleerd door president K.R. Narayanan. De premiers van India en Pakistan hadden vorig jaar enkele ontmoetingen over de kwestie-Kashmir. In september werd het overleg afgebroken omdat beide landen het niet eens konden worden over de vraag of er een aparte werkgroep moest komen voor 'Kashmir' of dat de kwestie onderdeel moest zijn van bredere besprekingen.

India en Pakistan hebben sinds de deling in 1947 twee oorlogen gevoerd om Kashmir. Ongeveer eenderde van de regio wordt gecontroleerd Pakistan. Nog steeds voeren beide landen regelmatig beschietingen op elkaar uit rond de bestandslijn.

Pakistan heeft de laatste maanden met zorg gekeken naar de opkomst van de nationalistische hindoepartij BJP van Vajpayee. De BJP wil dat India kernwapens heeft om eigen veiligheid te garanderen. Sharif zweeg overigens over de plannen van de nieuwe Indiase regering inzake het nucleaire beleid. Volgens het regeerakkoord van de door de BJP geleide coalitieregering, wordt het defensiebeleid geëvalueerd en wordt de optie om nucleaire wapens te produceren opengehouden. “Wij hebben de speciale verantwoordelijkheid om de oude instelling van confrontatie en spanningen af te leggen”, zei Sharif in zijn boodschap.

Gisteren liet de Pakistaanse regering weten haar eigen nucleaire beleid te zullen herzien wegens de verhoogde dreiging, nu de BJP in India aan de macht is. Het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de passages over het nucleaire beleid het Indiase regeerakkoord een “angstwekkende ontwikkeling'. Volgens Westerse experts zijn India en Pakistan beide in staat op korte termijn kernwapens te produceren.

Premier Vajpayee maakte gisteravond laat de portefeuilleverdeling in zijn kabinet bekend. Zelf wordt hij ook minister van Buitenlandse Zaken, een portefeuille die hij in de jaren '70 al eens had. Eind volgende week is in het Lagerhuis een vertrouwensstemming over de nieuwe regering.