Leesmuseum

Het woord Leesmuseum heeft een bijzondere bekoring. Stilte en toewijding stel ik me daarbij voor. Boekenkasten langs de wanden, tafels waaraan gelezen kan worden. Eigenlijk iets uit een andere tijd. Misschien alleen te vergelijken met de leestafel in Café Americain aan het Leidseplein, maar daar zijn geen boeken voorhanden.

Amsterdam kende ooit een Leesmuseum. Het pand 102 aan het Rokin. De leden konden in de verschillende kabinetten boeken, tijdschriften en kranten, nationale en internationale, lezen. Het gebouw, opgetrokken in neoklassieke stijl, heeft het aanzien van een Amsterdams palazzo. Het woord Leesmuseum staat boven de boogvormige entree.

In 1932 nam Kunst- en Antiekveilingen Mak van Waay zijn intrek in het gebouw, vanaf 1974 werd het Sotheby's. Hiermee kwam een eind aan het lezen in een openbaar gebouw.

Met de vestiging van Mak van Waay kreeg het Rokin nog meer allure als de traditionele kunstallee van de stad. Het Rokin telt tal van kunsthandels, zoals die van Douwes, Bernard Houthakker en de Kunstzalen A. Vecht. Maar intussen is Douwes vertrokken en hebben Vecht en Houthakker bekendgemaakt ook weg te gaan. Dat is jammer. Wie over het Rokin loopt, wordt straks niet meer verrast door kunstwerken uit alle wereldstreken en uit verschillende eeuwen. Een zeventiende-eeuwse meester hier, een Karel Appel of Lucebert een paar panden verderop.

Het veilinghuis Sotheby's volgt hun voorbeeld. Wegens de onbereikbaarheid van de binnenstad en het gebrek aan parkeergelegenheid geeft Sotheby's de voorkeur aan een locatie aan de rand van de stad. In Buitenveldert.

Dat betekent dat het Leesmuseum weer vrij komt.

Om het verlies van de kunsthandels en de veilingzaal enigszins goed te maken,zou het prachtig zijn als aan het Rokin 102 het Leesmuseum weer in ere wordt hersteld. Aan de ene kant van het gebouw zit nu een New York Slice Pizza, aan de andere kant Hollywood Pizza. Veel stijl geeft deze branche niet aan het Rokin. Alles lijkt ten dienste te staan van de funshoppers.

Daarom moet het gebouw zijn oude, eerbiedwaardige functie terugkrijgen. Maak er weer een Leesmuseum van, een kabinet met boeken, kranten en tijdschriften, voorzien van stilte, waar de mensen kunnen gaan lezen. Alle pasverschenen romans en dichtbundels moeten aanwezig zijn. En ook internationale kranten. 's Avonds voorleesavonden met schrijvers en dichters. Een mooie kans om het Rokin iets van zijn zo bedreigde grandeur terug te geven.

    • Kester Freriks