Koersen hoger door opties en dure dollar

AMSTERDAM, 20 MAART. Expiraties op de optiebeurs, een record op Wall Street en een iets hogere dollar hebben op de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend gezorgd voor een kleine winstsprong. De AEX-index, noteerde kort na het middaguur 1.112,14 punten, een winst van 10,45 punten.

AMSTERDAM Net als iedere andere derde vrijdag van de maand heeft de optiebeurs ook vandaag grote invloed op de koersen van de aandelen. Optiebeleggers wachten tot het laatste moment om gebruik te maken van hun recht om aandelen te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Vanmiddag om vier uur liepen hun contracten af. De grote vraag naar aandelen voert de koers op. Evenals de hogere dollar. De koers steeg met bijna vier cent naar 2,0658 gulden.

De meeste beweging zat vanochtend in de koers van het handelhuis Hagemeyer. Een bankensyndicaat stort momenteel een groot pakket van deze stukken uit over Beursplein 5. Het is afkomstig van de Aziatische belegger First Pacific, die zijn belang van 40 procent in Hagemeyer heeft verkocht.

De koers van het aandeel Hagemeyer stond aan het einde van de ochtend op 98,50, een winst van 6,40 gulden.

Ook Baan meldde zich bij de sterkste stijgers. Het automatiseerdersfonds steeg 1,60 op 102,00 gulden. Baan staat al weken op de kooplijst van enkele banken. Een positief verhaal van de Duitse concurrent SAP, dat de thuismarkt nog lang niet verzadigd is, heeft de koers van Baan volgens een beurslid ook gevoed. ASM Lithogaphy verloor daarentegen een 2,50 op 190,30 gulden en was de grootste verliezer op de ochtendbeurs.

De hogere olieprijs blijft de koers van het aandeel Koninklijke Olie spekken. Olies pakten 1,10 op 114,10 gulden.

Verzekeraar Aegon wist de draad van een koersstiging weer op te pakken. De grote verzekeringsmaatschappij kwam gisteren met recordresultaten, maar de voorzichtige winstprognose voor dit jaar kwam Aegon gisteren op een verlies te staan. De verzekeraar herstelde zich vanochtend door de koers met 2,40 op te voeren naar 249,50 gulden.

LONDEN De index van de honderd belangrijkste fondsen op de Britse effectenbeurs, de FTSE 100, is vanochtend door de barrière van 6.000 punten gebroken. De doorbraak was geen verrassing omdat de Footsie gisteren op minder dan drie punten afstand van die grens sloot. Aandelen waren vanochtend extra in trek wegens het aflopen van optiecontracten. “Er vloeit veel geld naar binnen”, zei een handelaar. “ Behalve aan de opties is dat ook te danken aan het record op Wall Street.”

NEW YORK Op de Amerikaanse beurs was het Dow Jones-gemiddelde gisteren voor de vierde achtereenvolgende dag gesloten op een recordniveau na een rustig handelsverloop. Het koersgemiddelde steeg met 27,65 punten (ruim 0,3 procent) tot 8.803,05.

Van de fondsen die meetellen in het Dow Jones-gemiddelde was JP Morgan de grote winnaar. Merck en Philip Morris deden het minder goed. De olieconcerns profiteerden net als woensdag van het lichte herstel van de olieprijzen.

TOKIO De Nikkei-index steeg vandaag met 151,45 punten (0,9 procent) naar 16.830,47. Dat werd toegeschreven aan de verwachting dat de regering spoedig maatregelen neemt om de economie te stimuleren. In Hongkong sloot de Hang Seng-index 1 procent hoger.