KNVB wil kloof dichten tussen amateurs en profs

ZEIST, 20 MAART. De scheiding tussen het huidige amateur- en betaald voetbal verdwijnt als het aan het bondsbestuur van de KNVB ligt. Het hoogste orgaan van de voetbalbond wil op afzienbare termijn een andere competitie-opzet, waarbij tussen de eerste divisie en hoofdklassen twee topklassen (zaterdag/zondag) moeten komen.

Doel van de nieuwe competitie-indeling is de kloof tussen eerste divisie en de huidige hoofdklassen te verkleinen en de totale competitiestructuur te verbeteren. Het ligt in de bedoeling een promotie-degradatieregeling in het leven te roepen tussen de laagst betaalde sector en de twee topklassen.

De beoogde veranderingen komen voort uit het vorig jaar gehouden onderzoek naar de bedrijfstak betaald voetbal. Daaruit bleek een verdere verfijning van de Nederlandse voetbalpiramide noodzakelijk om de dynamiek in de structuur te vergroten.

Het bestuur van de amateurtak alsmede de sectie bestuur Betaald Voetbal zijn al akkoord met de plannen, die ontwikkeld zijn door vertegenwoordigers van KNVB, spelers, coaches, scheidsrechters en supporters. Ook twee hoofdcommissies uit het amateurvoetbal hebben instemmend gereageerd op de ideeën.

De structuurveranderingen zullen tijdens het reguliere voorjaarsoverleg worden besproken. Op 23 mei (amateurvergadering), 25 mei (algemene vergadering betaald voetbal) en 4 juni (bondsvergadering) moet elke sector een principebesluit nemen. In het najaar wordt een definitieve beslissing genomen. Pas dan wordt bepaald op welk tijdstip de eventueel nieuwe competitie-opzet ingaat. (ANP)

A global Affair (Jack Arnold, 1964, VS). Merkwaardig sentimenteel-politiek vehikel voor Bob Hope. Hij ontfermt zich over een bij de Verenigde Naties achtergelaten baby, op wie alle lidstaten prompt een oogje laten vallen. Duitsl.3, 15.40-17.00u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.