'Keerpunt arbeidsmarkt'; Kohl wil 600 miljoen mark voor banen

BONN, 20 MAART. Het kabinet van bondskanselier Helmut Kohl wil 600 miljoen mark extra beschikbaar stellen voor werkgelegenheidsprojecten. Met dit geld kunnen 100.000 van de bijna vijf miljoen werklozen in Duitsland tijdelijk aan een baan worden geholpen.

Kohl hoopt dat nog deze zomer een 'keerpunt' op de arbeidsmarkt zal worden bereikt. De kanselier kondigde gisteren ook hardere maatregelen aan tegen werklozen die weigeren werk te accepteren. Tijdens de opening van 's werelds grootste computer- en telecommunicatiebeurs Cebit in Hannover zei Kohl: “We moeten duidelijk maken dat zij die passend werk weigeren, minder geld krijgen”.

Met het oog op de landelijke verkiezingen in september dit jaar is de regering-Kohl er veel aan gelegen de dramatisch hoge werkloosheid te verminderen. Hoewel de economische groei in Duitsland met 2,5 procent is aangetrokken en de exportmachine met een stijging van 12,5 procent in 1997 op volle toeren draait, heeft dit nog geen positief resultaat op de arbeidsmarkt.

De werkloosheid is sinds de Tweede Wereldoorlog nog niet zo hoog geweest. Hoge loonkosten (onder andere sociale premies), hoge belastingen en teveel starre regels op de arbeidsmarkt zijn volgens de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Parijs) de belangrijkste oorzaken van de werkloosheid in Duitsland.

De 600 miljoen mark zijn bedoeld voor werkgelegenheidsprogramma's ofwel 'Arbeitsbeschäffungsmassnahmen' (ABM). Als gevolg van bezuinigingen konden de arbeidsbureau's minder van dergelijke programma's uitvoeren.

Momenteel hebben 130.000 werklozen een tijdelijke ABM-baan; dat zijn er 110.000 minder dan vorig jaar. Meestal knappen ABM-krachten klussen op voor gemeenten zoals het onderhouden van parken, zwembaden en het schoonmaken van monumenten.

Kohl hoopt met het geld voor de 100.000 extra ABM-banen de werkloosheidsstatistiek gunstig te beïnvloeden. Zodra een werkloze een ABM-baan heeft, verdwijnt hij uit de statistiek.

Tijdens de Cebit wees de kanselier ook op de 100.000 nieuwe banen, die de komende jaren in de Duitse computer- en telecommunicatie-branche zullen ontstaan. Kohl houdt dit jaar rekening met een daling van de werkloosheid met 200.000.

    • Michèle de Waard