In kwestie-Kosovo; Concessie Serviërs zaait verdeeldheid

PRIINA, 20 MAART. Binnen de internationale gemeenschap tekent zich onenigheid af over de vraag of Servische concessies in Kosovo voldoende zijn om nieuwe sancties tegen het bewind in Belgrado te vermijden.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Klaus Kinkel, en zijn Franse collega Hubert Védrine stelden gisteren na overleg met de presidenten van Joegoslavië en Servië dat Belgrado aan de meeste voorwaarden van de internationale gemeenschap heeft voldaan. “Er is vooruitgang geboekt, maar er is geen doorbraak. Aan de eisen van de Contactgroep [die toezicht houdt op het vredesproces] is in het algemeen voldaan, maar we hebben geen overeenstemming over [internationale] bemiddeling.”

De Servische leiding heeft de Albanezen een dialoog over autonomie van Kosovo binnen Joegoslavië aangeboden, zonder verdere voorwaarden vooraf, en heeft ook beloofd de speciale politietroepen uit Kosovo terug te trekken. Maar Belgrado gaat niet akkoord met de door de Contactgroep voorgestelde bemiddeling door de Spaanse ex-premier Felipe Gonzalez; het beschouwt het probleem-Kosovo als een interne kwestie; de Albanezen en de Contactgroep willen die bemiddeling wel.

Niet alleen Kinkel en Védrine uitten zich gisteren gematigd tevreden over de Servische concessies, ook Italië en Rusland deden dat. Alleen de Amerikanen zijn niet tevreden. De Amerikaanse gezant Robert Gelbard bestempelde gisteren het aanbod van de Servische president MilutinoviEÉc over een dialoog over autonomie voor Kosovo binnen de grenzen van Servië en Joegoslavië als “een ongelukkige poging” de aandacht van de Contactgroep af te leiden. “Het is sterk onvoldoende in relatie tot wat we nodig vinden om op serieuze manier een dialoog te beginnen.”

Overigens onderstreepte Kinkel gisteren in Belgrado opnieuw dat de internationale gemeenschap tegen afscheiding van Kosovo is. EU-commissaris Hans van den Broek zei gisteren in Tirana dat Kosovo “werkelijke autonomie” moet krijgen.

Gisteren liep de termijn van tien dagen af die de Contactgroep de regering in Belgrado had toegestaan om met concessies in het probleem-Kosovo te komen. Een besluit over eventuele sancties tegen Joegoslavië wordt waarschijnlijk volgende week woensdag door de Contactgroep genomen. Vandaag vergadert de Contactgroep in Brussel wel op ambtelijk niveau, in aanwezigheid van Robert Gelbard.

Woordvoerders van de Albanese gemeenschap in Kosovo hebben vooralsnog negatief gereageerd op het aanbod van MilutinoviEÉc, omdat het er bij voorbaat van uitgaat dat Kosovo binnen Joegoslavië moet blijven. Xhemail Mustafa, adviseur van de leider van de Albanezen in Kosovo, Ibrahim Rugova, sprak gisteren van “een farce”, bedoeld om “de internationale gemeenschap voor de gek te houden”. Woordvoerders van de partij van Rugova spraken van “een nieuwe publiciteitsstunt” van de Servische president. (Reuters, AP)