Horrorscenario

De meeste mensen willen meer. Die Nieuw Linkse typering in de jaren '70 van de Nederlandse maatschappij blijkt ook vandaag bij fusies nog te gelden, en zorgt er soms voor dat het feest niet doorgaat. Aandeelhouders en directies van de vier fusiepartners in de elektriciteitsproductie voeren een schier eindeloze palaver om hun positie te versterken.

De beoogde eigenaren van het Grootschalig Productiebedrijf (distributiebedrijven) enerzijds en de fusiepartners anderzijds willen behalve synergie (kostenreductie) ook hun onderlinge concurrentie verstevigen. Het geduld van minister Wijers en de Tweede Kamer is nu op.

In de Kamer gingen gisteren stemmen op om de nieuwe Elektriciteitswet uit te stellen. Wijers dreigt de financiële steun van de overheid te herzien. Als dat drukmiddel niet helpt, moet de sector terug naar af en ontstaan waarschijnlijk vier kwetsbare bedrijven waarin productie en distributie zijn verenigd. Dan zijn de jarenlange voorbereidingen om de sector weerbaar te maken in de internationale concurrentiestrijd voor niets geweest. Een horrorscenario voor politici en stroomafnemers.

    • Theo Westerwoudt