Hezbollah: 'Israel zal Libanon verlaten'

TEL AVIV, 20 MAART. Israels grootste krant, Yediot Achronot, publiceert vandaag een foto die werd genomen tijdens een vraaggesprek van de correspondente van dit blad met een leider van Hezbollah in het hoofdkwartier van deze moslim-fundamentalistische organisatie in Beiroet. “Het is Netanyahu ernst: hij zal terugtrekken (uit Zuid-Libanon)”, staat er in vette letters onder de foto, die prominent op de voorpagina prijkt.

De publicatie van de foto heeft, gezien de Israelische demonisering van Hezbollah, grote psychologische betekenis. Hij doet denken aan de foto's van ontmoetingen van Israeliërs en PLO-leden die in Israelische kranten verschenen voordat in 1993 het akkoord van Oslo werd getekend.

De Israeliërs zien op de foto uit Beiroet een Hezbollah-leider, sjeik Haider Nur el-Din, ontspannen een sigaretje roken met de Israelische correspondente. In het begeleidende artikel zegt hij: “Ik weet dat de Libanese regering Netanyahu niet gelooft, maar ik zeg u: deze keer is hij serieus. Hij heeft geen keus. Hij moet ons land na twintig jaar verlaten. Israel is in een psychotische toestand. Het Israelische leger is in gevaar. Iedere dag sneuvelen (in Libanon) Israelische soldaten. Alle acties die Rabin en Peres in Libanon hebben ondernomen zijn mislukt. In Israel staat Netanyahu onder grote druk om het leger uit Libanon terug te trekken”. Nur el-Din, lid van het hoge revolutionaire comité van Hezbollah, zegt het nog te vroeg te vinden om te verklaren dat zijn organisatie na terugtrekking van het Israelische leger de raketaanvallen op Noord-Israel zal staken.

De regering-Netanyahu heeft zich vanmorgen verder beraden over terugtrekking van het Israelische leger uit Zuid-Libanon. De minister van Defensie, Yitzhak Mordechai, heeft hiervoor onder meer in Frankrijk diplomatieke steun gezocht en het onderwerp ook in Den Haag aangesneden. Israel heeft de twintig jaar oude resolutie 425 van de Veiligheidsraad aanvaard. Deze schrijft terugtrekking voor in ruil voor veiligheidsmaatregelen.

Secretaris-generaal Kofi Annan van de VN zal tijdens zijn rondreis door het Midden-Oosten in Jeruzalem, Beiroet en Damascus nieuwe voorstellen voor Zuid-Libanen bespreken. Syrië is bereid Libanon het groene licht te geven voor een regeling op voorwaarde dat het Israelisch-Syrische vredesoverleg wordt hervat op basis van ontruiming door Israel van de hele Golan-hoogvlakte. Israelische waarnemers menen dat er geen schijn van kans is op een doorbraak over Libanon als de Golan-kwestie muurvast blijft zitten.