Groucho Marx

Robert S. Bader, red.: Groucho Marx and Other Short Stories and Tall Tales. Faber, 169 blz. ƒ 30,70

Behalve vaudeville comediant, muzikant, filmacteur, radio- en televisiester was Groucho Marx ook nog de auteur van verscheidene boeken, films en talloze tijdschriftartikelen. Van die laatste is nu een selectie verschenen in Groucho Marx and Other Short Stories and Tall Tales. Samensteller Robert S. Bader voorzag het boek van een lange, informatieve inleiding, waarin hij onder meer de geschiedenis van Groucho's carrière als schrijver, zijn invloeden en zijn vermeende samenwerking met een ghostwriter behandelt. Standaardkritiek op Groucho's werk als auteur was steeds dat hij nog veel grappiger was in levenden lijve. Groucho op papier is echter nog altijd stukken grappiger dan de meeste andere mensen.

Hoewel uit deze tijdschriftartikelen duidelijk Groucho's karakteristieke toon en anarchistische humor spreekt, doet een groot aantal ervan gedateerd aan, wat ongetwijfeld met het medium te maken heeft. Een paar van de beste anekdotes uit deze stukken verwerkte Groucho later in zijn boeken, zoals 'Why Harpo Doesn't Talk.' Wel geeft het boek een interessant tijdsbeeld, en een paar onvervalste 'Grouchoisms'. Vooral de herinneringen aan vroege vaudeville optredens in kleine plattelandstheatertjes zijn de moeite waard: 'The dressing room was large and roomy and had perfect ventilation. It was, in fact, a trifle too roomy, as it comprised the whole backyard and was shared alike by a grocer, a butcher and a blacksmith'. En over de komst van televisie: 'Home is unquestionably where the heart is, but it is also the place where you bathe, change your clothes and get the hell out of as quickly as possible'. Toch lijkt deze bundel meer gericht op de die-hard fans dan op een breed publiek, dat waarschijnlijk beter af is met Groucho and Me of The Groucho Letters.

    • Corine Vloet