GEVANGENIS (1)

De Amerikaanse soulzanger James Brown heeft ingestemd met een 90 dagen durende behandeling in een ziekenhuis om van drugs af te komen. Op 13 maart werd hij door de rechter van Aiken, South Carolina, veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar. Een paar maanden eerder was hij gearresteerd, nadat hij thuis onder invloed van drugs met geweren had geschoten.

“Als Brown het afkickprogramma binnen een half jaar niet heeft voltooid, gaat hij twee jaar de gevangenis in”, aldus Browns advocaat Lawrence Brown, die overigens geen familie van de zanger is.

In januari lag Brown al zes dagen in een ziekenhuis in Colombia, South Carolina, om van een verslaving van pijnstillers af te komen. De bijna 70-jarige Brown was volgens zijn woordvoerder pijnstillers gaan gebruiken, nadat hij een mislukte spagaat had gemaakt tijdens een optreden in Florida.

Na zijn arrestatie wegens drugs- en verboden-wapengebruik zei de funkpionier dat hij helemaal niet verslaafd was aan pijnstillers maar dat hij slechts om 'medische redenen' marihuana had gerookt. Wapens had hij nodig om zich te beschermen tegen de wereld, zo zei hij toen.

Brown zat vanaf 1988 al drie jaar in de gevangenis. Ook in zijn jeugd bracht hij er geruime tijd door.