Frans rechts in zee met Front National

PARIJS, 20 MAART. In Frankrijk zijn vandaag tenminste twee rechtse regiobesturen gekozen dankzij de hulp van het extreem-rechtse Front National. Zowel president Chirac als premier Jospin waarschuwde daar gisteren met klem tegen. “Geen afspraken, geen compromissen”, zei Chirac.

“Als er morgen afspraken worden gemaakt (tussen republikeins rechts en extreem-rechts, red.) dan is dat een gevaar voor onze democratie en een aanval op het beeld van Frankrijk in Europa en in de wereld”, waarschuwde Jospin.

In Languedoc-Roussillon en Franche-Comté kon de centrum-rechtse combinatie van UDF en president Chiracs RPR-partij een meerderheid behouden nadat zij een akkoord hadden gesloten met de partij van Jean-Marie Le Pen. De linkse partijen wonnen daar, evenals in de meeste andere regio's bij de regionale verkiezingen van afgelopen zondag, maar niet genoeg om op eigen kracht een meerderheid te vormen. In een aantal andere (van de 22) Franse regio's leken zich vandaag vergelijkbare scenario's te ontrollen. Binnen vooral de RPR zijn daarover hevige botsingen. In het Noord-Franse Picardie heeft een aangekondigde coalitie van klassiek rechts met het Front National geleid tot het uit de RPR zetten van Jean-François Mancel, tot vorig jaar secretaris-generaal van de partij. De partijleider in Haute-Normandie, Antoine Ruefenacht, zegt vanmorgen in een ingezonden brief in Le Figaro zijn partijlidmaatschap op omdat hij het klimaat van verdachtmakingen rond al of niet geheime deals met het FN onverdraaglijk vindt. In de Auvergne herwon oud-president Giscard d'Estaing vanmorgen na een derde stemmingsronde zijn voorzittersstoel zonder de steun van het FN nodig te hebben. Links won volgens verwachting de bestuursmacht in de Limousin. In de belangrijke regio Provence-Alpes-Côtes d'Azur staakten de stemmen tussen rechts en links. In Ile-de-France wordt grote druk uitgeoefend op oud-premier Balladur om kandidaat te staan; zijn rechtse lijst kan alleen met hulp van het Front National aan de macht komen, wat Balladur tot nu toe heeft afgewezen. In Rhône-Alpes zou oud-minister van Defensie Millon, die eerder nog elk compromis met het FN afwees, op het punt staan de steun van extreem-rechts te accepteren.