Fiat Brussel voor transgeen gewas

BRUSSEL, 20 MAART. De Europese Commissie wil binnen enkele weken de import en het gebruik toestaan van transgene gewassen. Op ambtelijk niveau is daar overeenstemming over bereikt. Het gaat in totaal om vier gewassen. Het bedrijf Agrevo, een joint-venture van de Duitse chemische ondernemingen Hoechst en Schering, heeft koolzaad ontwikkeld, dat bestand is tegen onkruidverdelger Finale (glufosinaat).

Daarnaast brengt Agrevo maïs op de markt dat bestand is tegen een herbicide. Het Amerikaanse bedrijf Monsanto mag hier zogeheten Bt-maïs op de markt brengen, dat vretende insecten weert. Tenslotte is toestemming gegeven aan Novartis - een combinatie van de vroegere Zwitserse bedrijven Ciba-Geigy en Sandoz - om een maïssoort te gaan verkopen dat zowel resistent is tegen glufosinaat als insecten weert.

Van de vijftien EU-landen is alleen Oostenijk gekant tegen de import van de genetisch aangepaste gewassen. Een wetenschappelijk comité van de Europese Commissie oordeelde vorige maand al dat de vier transgene landbouwgewassen geen gevaar voor milieu of volksgezondheid herbergen.