Een simpele blik op Word

Word cursus (Davilex) ƒ49,95. EasyTutor: Wegwijs in Word '97 (TCL Domus) ƒ49,95.

“Dat zou ik niet doen”, riposteert de verkoper spontaan als ik vraag om de Audio Guide voor Word97. Het ding, een audio-cd die over Word97 vertelt, is uitverkocht. “Het is wel niet zo goed, maar het verkoopt wel”, legt de verkoper uit, “omdat het goedkoop is hè?” Maar de lege displaydoos voorspelt zelfs voor net geen drie tientjes weinig goeds: de apostrof in de kop 'PC Audio Guide's van Zain Media' is zowel in het Nederlands als in het Engels fout. Geen aanbeveling voor een cursus tekstverwerken.

Op naar serieuzere cursussen Word97. Er zijn er twee: Wegwijs in Word'97 van TCL Domus, en Word cursus van Davilex.

Davilex werd groot met praktische software voor de smalle beurs. Die achtergrond van de Jacques Hermans onder de softwaremakers verloochent zich niet. Low budget is het sleutelwoord. De trage installatieprocedure plempt ongevraagd van alles in de Windows-systeemdirectory, zonder een uninstall-faciliteit te leveren. Dat zou zo langzamerhand toch verboden moeten worden. Ook de vormgeving is goedkoop, met krullerig perkament, en irritante woepetakke-muziek die alleen stopt zolang de juf aan het woord is. Godzijdank kun je dat muziekje uitzetten.

De cursus zelf bestaat uit lessen, een examen, een woordenboek, en een berg tips. Aardig is, dat Davilex de absolute beginner niet vergeet en begint met het verschil tussen een tekstverwerker en een schrijfmachine. De hele cursus mikt trouwens consequent op de nog-maar-pas-computeraar. De lessen gaan niet diep, ('alles over cursors' houdt het na de drie meest vanzelfsprekende vormen al voor gezien, bijvoorbeeld), maar zijn duidelijk en terzake. Jammer dat de juf die alles uitlegt zo vreselijk traag en tuttig spreekt. De tips zijn niet gerubriceerd, en alleen één voor één in een willekeurig aandoende volgorde op te roepen. Daar mist u weinig aan, want wat moet je met tips van het type “als u fouten maakt in uw document en u wilt snel heen en weer springen tussen deze fouten”. Wie wil zoiets?

Word zelf heb je voor de cursus niet nodig, juicht het omslag van de cd-rom. De waarheid is erger: de Davilex-cursus is geen ordentelijk Windows-programma, zodat je tijdens de cursus niets anders kunt doen, zoals het geleerde oefenen met Word.

Heel anders is het precies even dure Wegwijs in Word97. Flitsend, is hier het sleutelwoord. Een keurig, volwaardig Windowsprogramma met een snelle installatieprocedure. Vreemd genoeg ontbreekt ook hier een uninstall-faciliteit (foei!), al is er wel de mogelijkheid om het geheel rechtstreeks van CD-Rom af te draaien.

Hier niet, zoals bij Davilex, een simpele juwelbox, maar een forse doos, die een cd-tje en een heuse handleiding bevat. Een handleiding bij een beginnerscursus? Dat geeft te denken, en dat blijkt niet ten onrechte. De Domus-cursus bevat veel meer informatie, en gaat een straatlengte dieper dan Davilex, maar doet dat in een razend tempo. De juf (waarom altijd een vrouwenstem?) spreekt aangenaam sneller, maar debiteert zulke ingewikkelde teksten, dat het je al gauw duizelt. Dat bezwaar geldt ook de presentatie. Geen muziek, gelukkig, maar het wemelt van de tingeltjes, kraakjes, en riedeltjes, en zelfs iets dat verdacht veel lijkt op een boer. En van de glimmende knopjes, die verwijzen naar nogal abstracte begippen als Modulen, Concepten, Grafisch, Methoden, Functies, etc. Dit is echt iets voor de ambitieuze doorzetter.

Beide cursussen lijden onder de gruwelijke, eikenhouten voorgelezen teksten. Bij Davilex worden alsmaar 'instellingen aangebracht' en meer van dat fraais, bij Domus vliegen de leerdoelen je om de oren. Werd de simpele blik van Davilex nu maar gecombineerd met de technische verzorgdheid van Domus, en was er dan ook nog iemand die heldere, natuurlijk klinkende tekst kon maken, dan kwam de ideale cursus wellicht in zicht.

    • Rik Smits