Calimero

Ook in het tijdperk van Cor Boonstra moet Philips het nog altijd alleen tegen de hele wereld opnemen. In de tijd van Wisse Dekker waren het de Japanners en in de tijd van Timmer waren het de dure arbeidskrachten in Europa. Boonstra verklaarde bij zijn aantreden deze excuses nooit meer te willen horen. Als het niet goed gaat met Philips, ligt het alleen aan onszelf. De tijd van Calimero spelen is definitief voorbij.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering van Philips hield Boonstra zich maandag niet aan zijn belofte uit 1996: dat het concern nog steeds grote verliezen lijdt in de mobiele telefonie is vooral de schuld van de concurrentie. De grote producenten waren volgens Boonstra zo bang voor de innovatie en de slagkracht van Philips dat zij de prijs massaal verlaagden en met nieuwe modellen kwamen. “We zullen ze krijgen, die Nederlanders.”

Het excuus van Boonstra is niet alleen binnen het bedrijfsleven te gebruiken. Ook bij het WK-voetbal deze zomer moeten we dit argument in het achterhoofd houden. Wanneer Oranje in de tweede ronde wordt uitgeschakeld door Duitsland hoeven ligt de schuld bij een ander. “Tegen ons lopen ze altijd een stapje harder”. Guus Hiddink staat nu al voor de spiegel te oefenen.

    • Erik van der Walle