Burgemeester Berlijn twijfelt over monument

BERLIJN, 20 MAART. De burgemeester van Berlijn, Eberhard Diepgen, heeft grote twijfels over het Holocaust-monument dat moet verrijzen tussen de Brandenburger Tor en de Potsdamer Platz. In een vraaggespek in de Frankfurter Allgemeine Zeitung zei Diepgen, CDU-partijgenoot van bondskanselier Kohl, weinig te voelen voor een monument “dat in zijn ontwerp en zijn artistieke presentatie geen waarde heeft voor toekomstige generaties”.

Het initiatief voor een Holocaust-monument kwam tien jaar geleden van een groep burgers, onder aanvoering van publiciste en tv-persoonlijkheid Lea Rosh. Het duurde tot 1995 voordat een internationale prijsvraag werd uitgeschreven. Maar het winnende ontwerp werd op het laatste moment afgewezen. Vier nieuwe ontwerpen zijn eveneens omstreden. De Berlijnse Senaat moet met de regering in Bonn een besluit nemen over het monument. De minister van Cultuur van Berlijn gaat er van uit dat het project gewoon doorgaat, maar een woordvoerder van het ministerie wilde niet ingaan op de kritiek van Diepgen. (Reuters)